O nouă planetă care poate întreţine viaţa

by Ana Balan on Feb 18, 2017 Știință 756 Vizualizari

O sondă spaţială lansată de NASA a detectat pe planeta pitică Ceres, aflată în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, o serie de materiale ce conţin în structura lor elementul carbon, similare compuşilor chimici aflaţi la baza vieţii de pe Terra, au anunţat, joi, oamenii de ştiinţă americani, citaţi de Reuters.

Noua descoperire plasează planeta pitică Ceres, ce are un diametru de aproximativ 950 de kilometri, pe lista tot mai mare a corpurilor cereşti din Sistemul Solar considerate interesante de către cercetătorii aflaţi în căutarea formelor de viaţă aflate în afara Terrei. Pe această listă se află deja planeta Marte şi mai mulţi sateliţi ai planetelor Jupiter şi Saturn care conţin oceane.

Studiul, publicat joi în revista Science, a fost realizat de o echipă de oameni de ştiinţă care au analizat datele transmise de sonda spaţială Dawn, aflată pe orbita lui Ceres de aproape doi ani.

”Cred că aceste molecule organice sunt încă departe de viaţa microbiană”, a declarat Christopher Russell, cercetător la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), coordonatorul studiului şi participant la misiunea sondei Dawn. ”Cu toate acestea, noua descoperire ne spune că trebuie să studiem mai departe planeta pitică Ceres”, a adăugat savantul american citat de News.ro.

Ceres este cel mai mare corp ceresc din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter şi se află la o distanţă faţă de Soare care este de trei ori mai mare decât distanţa dintre Terra şi Soare. Structura sa conţine materialele care existau în anumite părţi ale Sistemului Solar în momentul formării acestuia, în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

”Descoperirea indică faptul că materia iniţială a Sistemului Solar conţinea elementele esenţiale pentru susţinerea vieţii. Ceres a parcurs, probabil, doar acest proces până acum. Pentru a face un pas mai departe în această direcţie (pentru a deveni un corp ceresc capabil să întreţină viaţa, n.r.), ar fi fost nevoie de un corp ceresc mai mare, cu o structură şi o dinamică mai complexe”, a adăugat coordonatorul studiului.

Materialele organice au fost detectate în apropiere de un crater cu diametrul de 50 de kilometri din emisfera nordică a planetei pitice Ceres. Deşi compuşii moleculari nu au putut fi identificaţi cu exactitate, structurile lor se potrivesc cu cele ale unor minerale din clasa gudronului, precum keritul şi asfaltitul.

”Întrucât Ceres este o planetă pitică, ea ar putea să îşi fi păstrat căldura internă acumulată în timpul formării sale şi ar putea conţine un ocean sub scoarţă, fapt ce deschide posibilitatea ca viaţa primitivă să se fi dezvoltat pe Ceres”, a declarat Michael Kuppers, specialist în ştiinţe planetare la Centrul European pentru Astronomie Spaţială din Madrid, într-un articol dedicat studiului publicat în revista Science.

Bazându-se pe zonele în care acei compuşi organici au fost descoperiţi pe Ceres, oamenii de ştiinţă au respins posibilitatea ca aceştia să fi fost aduşi pe planeta pitică de comete şi de asteroizi.

Autorii studiului consideră că acei compuşi organici s-au format în interiorul lui Ceres în urma activităţii hidrotermale, deşi procesul prin care ei au fost aduşi la suprafaţă rămâne deocamdată un mister

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!