(VIDEO) O declarație inexplicabilă a lui Trump: Ce este uraniul?

Recomandat by Ana Balan on Feb 21, 2017 Știință 731 Vizualizari

Uraniul este un metal radioactiv care are cea mai mare masă atomică dintre materialele naturale, notează IFL Science.

Materialul este solid când se află la temperatura camerei şi poate fi găsit sub două forme: Uraniu-238 şi Uraniu-235. Aceşti doi izotopi au un număr diferit de neutroni care le schimbă proprietăţile fizice. Uraniul poate fi utilizat şi în scopuri destructive, dar şi pentru producerea energiei nucleare.

Desigur, nu pot fi uitate evenimentele tragice de la Hiroshima şi Nagasaki, efectele sale dramatice i-au făcut pe japonezi să depună eforturi uriaşe pentru interzicerea utilizării armelor nucleare.

Uraniul, din fericire, nu este utilizat doar pentru ,,lucruri rele,” este şi o sursă puternică de energie, contribuind la producerea a 20% din producţia de energie a Statelor Unite ale Americii şi 11% din electricitatea întregii planete.

Producţia de electricitate în centralele energetice utilizează acelaşi tip de fuziune precum cea din bombele nucleare, însă procesul este realizat într-un reactor, iar reacţia este controlată. Puterea distructivă a centralelor nucleare nu poate fi negată, însă riscurile sunt uneori exagerate de către opinia publică. În cadrul unui raport a fost estimat faptul că pentru o persoană care a murit din cauza energiei nucleare alte 4.000 au murit din cauza cărbunelui.

Cărbunele distruge calitatea aerului şi măreşte concentraţia de mercur din oceane. Pentru a reduce dependenţa umanităţii de combustibilii fosili, ar trebui utilizată atât energia nucleară, cât şi cea sustenabilă, spun cerccetătorii.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!