O descoperire incredibilă în spațiu de care astronomii de la NASA sunt derutați

by Ana Balan on Mar 28, 2017 Știință 1009 Vizualizari

Savanții de la NASA sunt uluiți de o descoperire făcută cu ajutorul telescopului Hubble: este pentru prima dată când este văzută "evacuarea" unei găuri negre din centrul galaxiei în care tronează.

De regulă, fiecare galaxie are în centrul ei o gaură neagră, mai mică sau mai mare, în funcție de dimensiunile galaxiei. Este pentru prima dată când o echipă de astronomi a remarcat, cu ajutorul telescopului Hubble, o anomalie greu de explicat.

Ceva foarte straniu se petrece în galaxia 3C186: gaura neagră uriașă, cu masa a 100 de milioane de sori, se deplasează cu o viteză foarte mare către periferia galaxiei.

Savanții au localizat gaura neagră la 35.000 de ani lumină de centrul galaxiei și îndepărtându-se cu o viteză de peste 6 milioane de km pe oră. Fenomenul are loc la 8 miliarde de ani lumină de Pământ, scrie Washington Post.

Ce explicații au găsit savanții NASA până acum acestui fenomen unic? Cea mai probabilă este mutarea găurii negre prin puterea undelor gravitaționale foarte puternice. Ar fi nevoie de energia declanșată de explozia a 100 de milioane de supernove în același timp pentru a produce această deplasare stranie.

O altă explicație oferită de oamenii de știință: ar fi vorba de ciocnirea a două galaxii, fapt care a dus la ejectarea uneia dintre găurile negre.

Imaginile luate cu ajutorul telescopului sunt cu atât mai stranii cu cât au sesizat un quasar foarte strălucitor, care e semnătura energetică a unei găuri negreu, localizată departe de centrul galactic.

"Găurile negre sunt localizate în centrul galaxiilor, deci este neobișnuit să vedem că acest quasar nu este în centru", a explicat Marco Chiaberge, cercetător la Space Telescope Science Institute, USA.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante