Furtună solară de proporții: Iată avertismentul NASA

by Ana Balan on Apr 27, 2017 Știință 583 Vizualizari

Oamenii de ştiinţă, îngrijoraţi de o puternică furtună solară care ne ameninţă planeta. Furtuna vine după o puternică explozie pe suprafaţa Soarelui, fenomen semnalat deja de NASA. Furtuna poate afecta serios telecomunicaţiile şi alimentarea cu energie electrică, dar are şi efecte spectaculoase, aurora boreală.

Cercetătorii de la NASA au descoperit o imensă gaură neagră pe suprafaţa Soarelui, dovada faptului că a avut loc o explozie de proporţii. Potrivit NASA, explozia a avut loc marți, iar radiaţiile s-au îndreptat spre pământ cu 300.000 km/h.

Furtunile solare pot provoca probleme pentru sateliţi, pot bloca liniile de comunicaţie, inclusiv ale avioanelor, navetelor spaţiale, dar şi sistemelor radio militare, dar şi să suspende alimentarea cu energie electrică.

„Vremea spaţială este un domeniu care studiază modul în care ce se petrece pe Soare ne afectează aici, pe Pământ, în mediul spaţial apropiat de noi, dar şi în mediul spaţial al altor planete”, a declarat Holly Gilber, expert NASA.

O explozie solară similară cu efecte devastatoare la nivelul Pământului a mai avut loc în 1859, când s-au înregistrat pagube în Regatul Unit de peste 26 de miliarde de lire sterline.

În afară de efectele negative, furtunile solare aduc şi un spectacol superb, cel al aurorelor boreale.

Fenomenul de acum va fi vizibil pe cerul Marii Britanii, mai ales în Scoţia şi Irlanda de Nord, în Norvegia, Suedia, Rusia, Letonia şi Estonia, dar şi în partea de nord a Statelor Unite.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!