Soarele și enigmele sale încă neelucidate

by Ana Balan on Apr 28, 2017 Știință 470 Vizualizari

Soarele este steaua care încălzește Terra și susține viața. Soarele este unul dintre cele mai fascinante dar și misterioase obiecte din sistemul nostru solar.

De-a lungul timpului, oamenii de știință au încercat să deslușească misterele Soarelui, dar cu cât știința a avansat cu atât acestea s-au amplificat. Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, oamenii nu au reușit să trimită sonde suficient de aproape de Soare pentru a-i analiza comportamentul și fenomenele ciudate, care par să-l transforme într-unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii.

Soarele: Atmosfera exterioară mai fierbinte decât fotosfera

Multe teorii au fost propuse în legătură cu explicarea mecanismului de funcţionare al coroanei, însă acesta rămâne necunscut.

Acum, Michael Hahn şi Daniel Wolf Savin, cercetători la Columbia University’s Astrophysics Laboratory din New York, NY, au descoperit câteva elemente pentru descifrarea acestui mister vechi de zeci de ani, al încălzirii coroanei. Valurile magnetice într-o gaură polară din coroana conţin destulă energie pentru a încălzi coroana. Mai mult decât atât, ele îşi depozitează majoritatea energiei la înălţimi suficient de mici pentru a se putea răspândi în întreaga coroana.

Există două teorii dominante care încearcă să explice fenomenul. Una dintre ele atribuie încălzirea buclelor câmpului magnetic, care se întind pe întrega suparafata solară şi care se pot rupe şi elibera energie.

Cu această dietă am slăbit 16 kg în 2 săptămâni fără să-mi refuz nimic!Fața soțului tău când te va vedea că arăți mult mai tânărăCum scapi de grăsimea de pe talie în 10 zile? Adevărul despre superalimente!

Cealaltă teorie atribuie încălzirea valurilor ce emană de dedesubtul suprafeţei solare, ce aduc cu ele energie magnetică şi o depozitează în coroana. Observaţiile demonstrează că ambele procese au loc continuu pe Soare.

“Bucata” de Soare este înmagazinată la unul din sediile NASA

Specialiștii NASA dețin o bucată din Soare! Mai precis, este vorba despre milioane de particule din Soare, care au fost colectate de-a lungul timpului de sonda Genesis. Aceasta a cules particulele între decembrie 2001 și aprilie 2004, a capturat cât se poate de mult din Soare, sub formă de diverse materiale, cum ar fi siliciu, diamante, aur, aluminiu și safir.

Acestea au fost trimise pe Pământ la sfârșitul lui 2004 într-o capsulă specială. Particulele au fost analizate și rezultatele sunt de-a dreptul uimitoare. De exemplu, s-a aflat că Soarele are o proporție mai mare de oxigen-16, cel mai frecvent izotopul al elementului, decât Pământul. Asta e ciudat, din moment ce Pământul și aproape tot ceea ce se află în sistemul solar s-a născut din aceeași nebuloasă.

Specialiștii se întreabă ce s-a întâmplat cu oxigenul? Nu se poate răspunde la această întrebare, motiv pentru care particulele sunt depozitate într-un loc special pentru momentul în care tehnologia va avansa și astfel se vor putea afla mai multe despre Soare.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!