Iată ce-au găsit astronomii: un “Jupiter” cu trei sori!

Recomandat by Ana Balan on May 9, 2017 Știință 443 Vizualizari

Universul este atât de mare încât este imposibil să nu găsești corpuri cereşti (planete sau stele) duplicate, sau care, cel puțin la suprafață, să pară a fi identice. Dar există, de asemenea, şi nenumărate corpuri cereşti ce par a fi unice, ca cel despre care vom vorbi în acest articol.

Astronomii au observat mai multe exoplanete asemănătoare lui Jupiter sau giganţi gazoşi care sunt apropiate de stele, dar KELT-4Ab este o planetă specială, cu trei sori, aflându-se în ceea ce este cunoscut ca fiind un sistem triplu stelar.

KELT-4Ab este de aproximativ 1,7 ori mai mare decât mărimea lui Jupiter, iar steaua sa principală, KELT-A, este de 40 de ori mai mare decât Soarele nostru. KELT-A mai are două stele-companioane mai mici, KELT-B și KELT-C, care sunt atât de îndepărtate încât necesită 4.000 de ani tereştri pentru a-și termina orbitele. Chiar și la această distanță, de 328 de ori mai departe decât Pământul este situat faţă de Soare, cele două stele strălucesc ca fel ca o Luna plină, deși printr-un telescop ar apărea ca niște simple puncte.

Uimitor mai este Universul nostru…

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!