Neuronii din creierul uman egali cu numărul stelelor din GALAXIA noastră

by Ana Balan on Jun 2, 2017 Știință 719 Vizualizari

În 18 aprilie 1955, Albert Einstein a murit. A murit la spitalul Princetown, la vârsta de 76 de ani, în urma unui anevrism aortic. Thomas Harvey, medicul care a efectuat autopsia, din proprie inițiativă, hotărăște prelevarea encefalului marelui savant, cu toate că Einstein scrisese în testament să fie incinerat și cenușa să fie dispersată într-un loc secret.

Familia a respectat această dorință. Cenușa a fost dispersată pe fluviul Delaware, SUA.

După 30 de ani de la acest eveniment nefericit, un jurnalist american a descoperit ceea ce făcuse doctorul Harvey. Lumea științifică, media americană, oamenii de rând, au fost curioși să afle dacă encefalul marelui savant avea ceva în plus, dacă era deosebit.

Studiile au demonstrat că lobul parietal, care este răspunzător de vorbire, întelegerea matematică, era mai dezvoltat față de un lob normal cu 15%. Cortexul prefrontal era foarte dezvoltat, situație care a dus la aptitudini cognitive ieșite din comun.

Creierul uman cântărește 1,36 kilograme. Cu toate că, greutatea lui este 2% din greutatea corpului, el folosește 20% din energia corpului. Energia folosită de un creier este suficientă pentru a aprinde un bec de 25 watti.

Un creier uman generează mai multe impulsuri electrice într-o zi, decât toate telefoanele din lume. Zilnic, ne trec prin cap peste 70000 de gânduri. După vârsta de 30 de ani, creierul pierde 0,25% din masa sa

 Paradoxal, creierul lui Einstein cântărea 1230 de grame. După ce este privat de oxigen, creierul poate funcționa, încă șase minute. Viteza minimă cu care circulă informația între neuroni este de 416 km/h.

Creierul are 100 de miliarde de neuroni. Cam tot atâtea stele există în galaxia noastră. Aproximativ 1000 ml de sânge vascularizează creierul în fiecare minut. Se mai spune că, femeile și barbații gândesc diferit. Cel mai greu creier studiat a cântărit 2300 de grame. Nu înseamnă că a fost și cel mai eficient

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante