Astronomii au descoperit cea mai fierbinte exoplanetă

by Ana Balan on Jun 6, 2017 Știință 642 Vizualizari

Astronomii au anuntat descoperirea celei mai fierbinti exoplanete cunoscute pana in acest moment: KELT-9b.
De doua ori mai mare decat Jupiter, planeta aflata la o distanta de 650 de ani departare fata de Pamant este mai fierbinte chiar decat multe stele, asa cum e si Soarele nostru, arata CNN.

KELT-9b este cu cateva mii de grade mai fierbinte decat orice planeta cunoscuta, temperatura sa putand fi explicata, in parte, prin distanta foarte mica la care se afla fata de steaua sa, pe care o orbiteaza in doar o zi si jumatate, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Nature.

Steaua sa, KELT-9, este de doua ori mai fierbinte si de 2,5 ori mai mare decat Soarele nostru. La randul sau, e cea mai fierbinte stea a unei exoplanete cunoscute, a explicat Scott Gaudi, profesor de astronomie la Universitatea de Stat din Ohio.
Se crede ca planeta, care are si un fel de coada, asemeni unei comete, s-a format mai departe de steaua sa, insa un fenomen violent cu un alt corp ceresc a adus-o aproape de ea.
Din cauza nivelului mare de radiatii la care este expusa, procesul de evaporare de pe planeta este unul fara precedent. Temperatura extrem de mare face ca moleculele complexe sa se descompuna. Daca cineva ar turna apa pe suprafata sa, imediat aceasta s-ar descompune in oxigen si hidrogen.

O alta ciudatenie a acestei planete este faptul ca-si orbiteaza steaua perpendicular, la poli si nu la ecuator.
Se crede ca in viitor, steaua, care are deja cateva milioane de ani, va inghiti planeta. O alta posibilitate este aceea ca planeta sa fie in cele din urma "evaporata", din ea urmand sa ramana doar un miez stancos. Cercetatorii cred ca un astfel de miez se afla in nucleul tuturor planetelor mari.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante