5 teorii incredibile care l-au uimit pe Einstein

by Ana Balan on Jun 29, 2017 Știință 1139 Vizualizari

S-ar putea să nu trăim în prezent

Ceea ce credeți a fi prezentul tranzitoriu, ar putea fi o perpetuă alunecare în trecut. Percepția actuală a evenimentelor din jur nu reprezintă o înregistrare directă a evenimentelor. Conform studiilor între producerea și percepția evenimentelor există un decalaj de 80 milisecunde.  Acest decalaj ne poate modifica perspectiva asupra cauzei și efectului.

Cu cât trăim la înălțime îmbătrânim mai repede

Percepția față de timp diferă. Dacă urcăm niște trepte timpul se scurge mai repede. S-a efectuat un experiment în sensul că s-au așezat două ceasuri atomice pe două mese. Una dintre ele a fost ridicată față de cealaltă cu 33 cm. S-a constatat că timpul se scurge cu 90 miliardimi de secundă în 79 de ani.

Timpul nu se scurge cu aceeași viteză pentru toată lumea

O persoană care se află în mișcare percepe altfel timpul decât una care stă pe loc. Oamenii trăiesc pe fâșii temporale diferite. Uneori aceste fâșii se interceptează și atunci avem aceeași percepție asupra timpului.

Timpul se oprește în exteriorul unei găuri negre

Găurile negre sunt ciudate și periculoase, iar teoria conform căreia aspiră totul nu este adevărată. Teoria se confirmă numai în interiorul unei găuri negre, unde forța gravitațională este infinită, fenomenul fiind denumit singularitate gravitațională, creând posibilitatea ca fotonii și lumina să fie aspirați.

Gravitația și timpul nu prea se înțeleg. Când timpul se află în preajma unei astfel de anomalii cosmice, se oprește.
Timpul dă un ocol găurii negre la o distanță de 5 metri, zona fiind denumită orizontul evenimentelor.
Ați putea profita de faptul că timpul se oprește. De fapt, plecând de la proximitatea orizontului evenimentelor, ați constata că în universul din jur au trecut câteva milioane de ani.

Einstein a demonstrat că există diferențe între timpul psihologic și cel obiectiv. Timpul se scurge mult mai repede cu o fată drăguţă decât pe scaunul de la stomatolog, spunea el. Conform dogmelor Dumnezeu a inventat timpul și spațiul.Teoria relativității a fost un adevărat șoc pentru religie dar și pentru cercetători.

Einstein a demonstrat că timpul meu nu e același cu al tău, dacă ne mișcăm diferit

Dacă un avion pleacă de la Otopeni spre Cape Town, ceasul din avion și cel de pe Otopeni, vor fi în contratimp cu câteva nonasecunde, care este a miliarda parte din secundă. În 1971 s-a efectuat un experiment în care s-a amplasat într-un satelit un ceas și altul pe Pământ. Ceasurile prezentau diferențe de câteva nonasecunde.

Einstein susține că dacă tehnologia ar putea depăși viteza luminii și am face următorul experiment, cu doi gemeni, am constata că dacă unul ar fi ambarcat într-o navă spațială, pentru a parcurge timp de doi ani distanța dintre Pământ și o stea, iar celălalt ar rămâne pe Pământ, cel care rămâne pe Pământ ar fi cu 14 ani mai bătrân, la reîntoarcerea fratelui.

O altă teorie interesantă este cea legată de timp și gravitație. Timpul se scurge mai încet atunci când gravitația este mică. Așa se explică faptul că timpul îngheață la gura unei găuri negre.Universul este supus unei degradări termice continue și ireversibile, în sensul că toate sursele de energie se consumă, precum stelele.

Toate procesele din Cosmos se hrănesc din resturile energetice ale Big Bangului, până când se epuizează și Universul moare. Timpul și spațiul vor muri odată cu Universul.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!