Omul care a rezolvat o problemă de matematică veche de 300 de ani.

by Ana Balan on Mar 20, 2016 Știință 1034 Vizualizari

 

Profesorul britanic Andrew Wiles a primit în această săptămână Premiul Abel, considerat cel mai prestigios premiu oferit matematicienilor, supranumit și „Nobelul pentru matematică”, relatează CNN.

Premiul i-a fost oferit deoarece în anii ’90 a reușit să rezolve o problemă de matematică veche de trei secole, cunoscută drept „Marea teoremă a lui Fermat”.

„Marea teoremă a lui Fermat” este o celebră teoremă de teoria numerelor, care a fost enunțată de matematicianul francez Pierre de Fermat în anul 1637. Demonstrația completă a fost găsită de-abia 357 de ani mai târziu de către Andrew Wiles, în anul 1994.

Enunțul teoremei este următorul:

„Ecuaţia xⁿ + yⁿ = zⁿ nu are soluţii dacă n>2 este număr natural, iar x, y, z sunt numere întregi nenule“.

Pentru reușita sa, profesorul a primit un premiu în valoare de 700.000 de dolari.

„Este o onoare uriașă pentru mine. Teorema lui Fermat a fost pasiunea mea de când eram mic, iar faptul că am rezolvat-o m-a făcut să mă simt împlinit cu adevărat”, a declarat Andrew Wiles.

„Am sperat întotdeauna că soluția mea pentru acestă problemă veche de secole va inspira mulți tineri să studieze matematica și să lucreze la numeroasele provocări oferite de acest subiect frumos și fascinant”, a mai spus profesorul în vârstă de 62 de ani.

„Wiles este unul dintre puținii matematicieni – dacă nu chiar singurul – care a ajuns la știri în toată lumea penntru că a rezolvat o teoremă”, au explicat membrii Comitetului Abel.

 

În 1994, „Marea teoremă a lui Fermat” era cea mai faimoasă problemă nerezolvată din istoria matematicii, mai notează CNN.

Wiles a devenit fascinat de teoremă încă de la 10 ani, pe când locuia în Cambrigde, Marea Britanie, și a descoperit problema într-o carte din biblioteca locală.

„Am știut din acel moment că nu o voi putea abandona niciodată. Trebuia să o rezolv”, a povestit el.

Pe când se afla la Universitatea Princeton, Wiles a petrecut 7 ani încercând să o rezolve în secret. Ca să reușească, a combinat trei domenii complexe din matematică: formele modulare, curbele eliptice și reprezentările lui Galois.

„Nu poți să uiți niciodată momentul unei astfel de descoperiri. Pentru asta tăiești”, a completat el.

Premiul Abel este oferit anual de Guvernul Norvegiei celor mai străluciți matematicieni din lume.

Andrew Wiles. Foto: Captură YouTube

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante