O eclipsă totală de soare va avea loc la 21august- ce trebuie să știi despre asta .

by Ana Balan on Aug 15, 2017 Știință 571 Vizualizari

O eclipsă totală de Soare va avea loc la 21 august 2017. Este cea de-a XI-a eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea, dar a XIII-a trecere a umbrei Lunii peste Pământ, în acest secol. Va fi prima eclipsă totală de Soare care va trece peste Statele Unite ale Americii în secolul al XXI-lea.

Noi o vom vedea parțial, însă este prima eclipsă totală de Soare care va trece peste Statele Unite ale Americii în secolul al XXI-lea.

Când astfel de fenomene se întâmplă, tindem să punem Soarele pe un piedestal, când Luna este cea care ar trebui, de fapt, să ocupe acest loc.

Richard Vondrak, cercetător la NASA Goddard Space Flight Center din Maryland, a expus lucrurile într-un mod foarte poetic - "O eclipsă totală este un dans în trei - Luna, Soarele și Pământul".

Pe 21 august 2017 va fi o eclipsă totală de Soare

O eclipsă de Soare se produce când Luna trece între Pământ și Soare, ceea ce întunecă total sau parțial Soarele văzut de pe Pământ.

O eclipsă de Soare totală se produce atunci când diametrul aparent al Lunii este mai mare decât cel al Soarelui, blocând toate razele directe ale Soarelui, și cufundând ziua în întuneric.

Eclipsa totală nu se produce decât pe o bandă strâmtă de la suprafața Pământului, în timp ce o eclipsă de Soare parțială va fi vizibilă pe o regiune vastă de mai multe mii de kilometri lărgime.

Eclipse solare

Eclipsa și Europa

În Europa, eclipsa va fi vizibilă în Europa de Nord-Vest în cursul serii sau la apusul Soarelui. Doar în Islanda, Scoția și în Irlanda eclipsa va putea fi văzută de la început până la sfârșit.

În restul Regatului Unit, în Norvegia, în Țările de Jos, în Belgia, în Franța, în Spania și în Portugalia, eclipsa va fi vizibilă doar înainte de apusul Soarelui.

Eclipsa totală de Soare în România

Următoarea eclipsă totală de Soare, vizibilă de pe teritorul Românei şi din Bucureşti, se va produce pe 3 septembrie 2081. Cu toate astea, nu trebuie să aștepți până atunci - momentan, eclipsele sunt destul de des întâlnite, având o frecvență de aproximativ 18 luni.

Dacă ești pasionat de asta și vrei să mergi pe "urmele eclipsei", atunci ar fi indicat să călătorești în locurile unde vor avea loc.

21 august

Ultima Eclipsă

NASA nu are vești foarte bune în ceea ce privește eclipsele totale de soare și chiar dacă mai sunt foarte mulți ani până la rezultatul prevăzut de ei, lucrurile se îndreaptă oricum în acea direcție.

Luna se îndepărtează de Pământ cu o viteză de 4 centimetri pe an, conform NASA.

Din această cauză, eclipsele totale de soare nu vor mai exista în viitorul îndepărtat, deoarece dimensiunile aparente ale celor două corpuri nu vor mai coincide, Luna nemaifiind capabilă să acopere în întregime discul solar.

Conform lui Vondrak, ultima eclipsă totală de soare care va putea fi văzută de pe planetă va avea loc peste 600 de milioane de ani.

"About 600 million years from now, Earth will experience the beauty and drama of a total solar eclipse for the last time".

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!