Semnale radio „ciudate” de pe o stea apropiată de Terra au fost detectate de astronomii americani

by Ana Balan on Aug 15, 2017 Știință 545 Vizualizari

Cercetătorii de la Observatorul Arecibo din Porto Rico au detectat o serie de semnale radio”ciudate”, de natură necunoscută, care provin de la o stea aflată la 11 ani lumină, fiind una dintre cele mai apropiate stele față de Pământ.
Emisiile extrem de”ciudate”par unice pentru steaua Ross 128 din categoria „piticelor roșii”, arată cercetătorii americani de la Observatorul Arecibo care monitorizează stele apropiate acesteia și asemănătoare cu aceasta( Gliese 436, Wolf 359 și HD 95735), de pe care nu s-au captat semnale similare.

Astronomii americani, după ce au cercetat datele, au constatat că steaua Ross 128 a emis o serie de semnale radio bizare care au fost captate într-un interval de 10 minute.

Directorul Planetary Habitability Laboratory din cadrul Universitătii Porto Rico din Arecibo, adăugând că originea lor este necunoscută, a spus: „Credem că aceste semnale nu sunt interferențe radio, deoarece sunt unice, provin doar de la Ross 128, și monitorizările altor stele apropiate, înainte și după captarea acestor emisii, nu au arătat nimic asemănător”.

Astronomul a mai spus că există trei posibile explicații principale: ar putea fi vorba despre o erupție de tip solar, emisiile provin de la un alt obiect cosmic din câmpul de observare asociat stelei Ross 128 sau pur și simplu explozia în spațiu a unui satelit al stelei aflat pe o orbită foarte îndepărtată. El, a subliniat ironic că:”ipoteza unei emisii provenind de la o civilizație extraterestră se află la mare distanță în spatele multor altor explicații posibile.” 

Astronomii americani de la Observatorul Arecibo și cercetătorii de la Search for Extraterrestrial Intelligence din Berkeley, California au monitorizat steaua la începutul săptămânii, pentru a ajunge la o explicație cel mai probabil până la sfârșitul săptămânii în legătură cu semnalele radio „ciudate” captate de pe stea.
Cercetătorii din California au monitorizat steaua Ross 128 cu ajutorul telescopului Green Bank și al Allen Telescope Array, o rețea de telescoape.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante