NASA: Soarele isi schimba forma! La ce ne putem astepta in urmatorii ani

by Ana Balan on Aug 28, 2017 Știință 625 Vizualizari

In următorii ani, activitatea Soarelui va determina schimbări in forma sa.Aparent, Soarele are mereu același aspect dacă il privim fara aparate speciale. Astronomii știu însă ca in realitate forma, aspectul stelei noastre se schimba mereu, in funcție de activitatea sa.

Astfel, in următorii ani, Soarele isi va schimba forma, pentru ca activitatea sa va atinge un minimum, in cadrul unui nou ciclu care durează 11 ani.

In perioada de activitate minima, anumite modificări vor putea fi observate, dar numai printr-un telescop special. Vor fi mai puține erupții solare, mai puține pete solare pe suprafața sa si vor apărea in schimb asa numitele „găuri” in coroana solara, anunță NASA.

Schimbarea activității solare poate provoca anumite probleme, afectând sistemul de navigație si comunicații. Acest lucru se întâmplă din cauza „găurilor” din coroana – care sunt zone din atmosfera Soarelui unde câmpul magnetic este expus si emite in spațiu jeturi de particule radioactive.

Daca acest vant solar ajunge pe Pământ, poate provoca inclusiv furtuni geomagnetice si aurore boreale. O alta problema care poate sa apara din cauza slăbirii câmpului magnetic al Soarelui este expunerea Pământului la o cantitate mai mare de particule cosmice, care provin de la explozia unor supernove si care sunt periculoase.

In mod normal, câmpul magnetic al Soarelui tine la distanta aceste particule si ne protejează Deam Pesnell, de la NASA Goddard Space Flight Center, spune ca activitatea minima din acest ciclu solar va avea loc in perioada 2019-2020.

In acest clip poți observa aspectul diferit al Soarelui in perioada de activitate maxima si in cea de activitate minima.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!