O gaură misterioasă, mare cât o treime din România, a apărut în Antarctica

by Ana Balan on Oct 12, 2017 Știință 613 Vizualizari

O gaură imensă, de dimensiuni considerabile, a apărut în Antarctica, iar cercetătorii nu au o explicație pentru acest fenomen.

Craterul gigantic a apărut în Antarctica, având o dimensiune de aproximativ 80.000 de kilometri pătrați, adică aproximativ o treime din suprafața României. Cercetătorii nu-și pot explica formarea și prezența acestei găuri, dar cercetătorul Kent Moore, profesor în campusul Mississauga de la University of Toronto, spune că formațiunea este ”remarcabilă”, fiind asemănătoare cu o gaură pe care o lasă un bolovan aruncat pe un lac ușor înghețat.

Zone cu apă înconjurate de gheață, așa cum e cea descoperită acum, sunt cunoscute ca polinii, dar de obicei se formează în zonele de coastă din Antarctica. Ce e ciudat în această situație e că polinia actuală este la foarte mare distanță de țărm, fiind formată prin alte procese, pe care oamenii de știință nu le înțeleg.

O polinia a mai fost observată în aceeași locație, în anii ’70, spune Moore, care a lucrat cu grupul Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modelling (SOCCOM), de la Princeton University, în vederea analizei.

Citeşte şi: eMAG deschide showroom nou în România și debutează cu reduceri

La acea vreme, uneltele de observație nu erau la fel de bune, așa că gaura a rămas nestudiată. A dispărut din peisaj pentru aproximativ patru decenii, până anul trecut, când a reapărut.

E tentant să dăm vina pe încălzirea globală, care afectează din ce în ce mai multe zone de pe planetă, dar Moore spune că e prematur să luăm în calcul această ipoteză.

Moore și colaboratorii săi lucrează în prezent la o cercetare care să explice mai multe dintre misterele legate de această apariție.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante