Experiment inedit în numele științei: sporirea inteligenței cu electroșocuri

by Ana Balan on Oct 13, 2017 Știință 524 Vizualizari

Cercetători de la Universitatea Boston au explorat în premieră posibilitatea de a spori capacitatea intelectuală, sau nu, a unei persoane prin electroșocuri.

Prin acest experiment, ei au schimbat modul în care gândesc oamenii, prin stimulareacreierului. Robert Reinhart, a folosit o nouă formă de stimulare a creierului, numită stimulare a curentului alternativ transcranian, pentru a ”încărca turbo” două regiuni ale creierului care influențează modul în care învățăm. Reinhart și colegii săi au descoperit că stimularea acestei regiuni, dar și a cortexului prefrontal lateral, ar putea schimba modul în care o persoană învață. Acestea sunt, probabil, cele două zone fundamentale ale creierului implicate în funcția de conducere și auto-control.

Deși descoperirea lor mai trebuie aprofundat, echipa a fost prima care a identificat și testat modul în care milioane de celule din cortexul frontal medial și cortexul frontal lateral comunică unul cu celălalt prin undele cerebrale de joasă frecvență. Într-un studiupublicat în Prooceedings of the National Academy of Science (PNAS), echipa lui Reinhart a descris modul în care aplicarea stimulării electrice a crescut rapid sau reversibil funcția executivă a unei persoane sănătoase, ceea ce a dus la o schimbare a comportamentului. Aceeași echipă a testat câte 30 de oameni sănătoși, fiecare purtând un dispozitiv de stimulare.

Fiecare subiect a trebuit să apese pe un buton la fiecare 1,7 secunde. În primele trei runde de teste, cercetătorii au făcut sincronizare între cei doi lobi, au întrerupt sau nu au făcut nimic. Activitatea creierului participanților, monitorizată cu ajutorul electroencefalograme (EEG), a arătat rezultate semnificative statistic. Atunci când undele creierului s-au înălțat, subiecții au învățat mai repede și au făcut mai puține greșeli, pe care le-au corectat brusc. Când a fost întrerupt au făcut mai multe erori și au învățat mai lent.

Ceea ce e și mai surprinzător a fost când 30 de noi participanți au avut o versiune ajustată a testului. Acest grup a început cu activitatea creierului lor temporar perturbat, dar apoi a primit stimulare în mijlocul activității. Participanții și-au recăpătat rapid nivelurile sincronicității creierului original.

Întrebarea este cât de departe poate merge cineva cu o astfel de tehnologie? Sau cine ar vrea să-și îmbunătățească performațele în acest mod? În orice caz, acest lucru ar putea produce aceleași efecte ca medicamente, dar cu mai puține efecte secundare potențiale, deoarece creierul este stimulat direct

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante