De ce nu simțim mișcarea de rotație a Pământului?

by Ana Balan on Dec 9, 2017 Știință 335 Vizualizari

Și totuși se învârte… Și totuși de ce nu simțim acest lucru? Vorbim despre planeta Pământ, care efectuează o mișcare de rotație în jurul axei sale în timp de 23h 56′ 4′. La ecuator viteza de rotație este de aproximativ 1675 km pe oră, ceea ce înseamnă că chiar în acest moment, călătoriți cu 465 de metri pe secundă, sau un pic mai puțin în cazul în care vă aflați mai aproape de unul dintre poli.

Deci, de ce nu putem să simțim această rotație? Răspunsul se găsește în natura mișcării Pământului. Gândiți-vă că vă aflaţi într-un avion care zboară cu o viteză constantă la o altitudine constantă. Chiar dacă vă desfaceţi centura de siguranță şi vă deplasaţi pe culoarul avionului, nu veţi simți că acesta se află în mişcare. Motivul este simplu: dvs, avionul, și orice altceva aflat în interiorul acestuia se deplasează cu aceeași viteză. Pentru a percepe mișcarea avionului, trebuie să privim norii de afară, în cazul nostru bolta cerească.

Dacă Pământul şi-ar schimba într-o clipă viteza de rotaţie, atunci cu siguranță am simți mişcarea acestuia şi ar fi o senzație destul de neplăcută, ne asigură cei de la sciencealert.com. Deci, de ce se rotește Pământul atât de constant? Pentru că nu e nimic care să-l oprească. Când sistemul nostru solar s-a format dintr-un nor de prafcosmic, toate corpurile cerești create au moștenit aceeași rotație. Datorită inerţiei, Soarele, planetele şi sateliții naturali continuă să se rotească după miliarde de ani de la formarea lor.

Pentru a schimba viteza acestei rotații este nevoie ca o forță externă să dezechilibreze această rotație; un astfel de eveniment ar putea fi coliziunea cu un asteroid de mari dimensiuni.

sursa: sciencealert.com

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!