10 minuni geologice de care trebuie sa știi

by Ana Balan on Mar 23, 2016 Știință 1283 Vizualizari

Minunile naturale ale Terrei sunt aproape nenumarate, dar ne vom opri, de aceasta data, asupra cate unei singure maretii geologice .

 

1. Pamukkale (Turcia)

   In limba turca, ‘Pamukkale’ inseamna Castelul de Bumbac, din motive usor de observat. In plus, aceasta minune geologica este de asemenea locatia ruinelor orasului antic Hierapolis. De-a lungul secolelor, Castelul de Bumbac si ruinele Hierapolis-ului s-au apropiat geografic, aproape alipindu-se. In fapt, cateva morminte antice din necropola orasului antic au devenit parte din peisaj. Sit-ul arheologic in sine reprezinta o serie de travertine (roca formata din calcar) si ape termale. Travertinele de aici au forma concentrica si un aspect alb, oferind zonei un aspect ireal. Apele termale sedimenteaza carbonat de calciu la gurile de varsare, proces ce produce infatisarea ciudata, aproape organica, a structurii naturale.

2. Turnurile de Gheata ale muntelui Erebus (Antarctica)

   Muntele Erebus este unul dintre cei mai mari vulcani activi de pe Pamant. Acesta se inalta la aproape 4 km deasupra nivelului marii si este renumit in cercurile vulcanologilor pentru lacul de lava permanent creat, mereu activ. Gazele vulcanice fierbinti ce ies din muntele Erebus fac mai mult decat sa alimenteze lacul de lava: aceste gaze fierbinti ce “transpira” prin crapaturile si gaurile rocilor vulcanice ce inconjoara muntele, au creat un sistem complex de pesteri de gheata pe tot muntele.

3. Gheizerul Fly (Nevada, SUA)

   Fotografiile par facute pe alta planeta, sau cel putin de pe un platou de filmare al unui film SF, ins a aceste fotografii ale gheizerului Fly sunt de pe planeta noastra (Nevada, USA, sa fim mai exacti). Gheizerul poate fi gasit in Valea Hualapai, langa Gerlack. Este un fenomen ce nu poate fi admirat usor, deoarece locatia este proprietate privata. Gheizerul poate fi observat de pe drumul statal 34 (State Road 34), dar in cazul in care vrei sa te apropii, iti trebuie permisiunea proprietarilor. In 1916, proprietarii locului cautau apa, in speranta de a face din imprejurimile desertice o ferma prospera. Si au dat de apa, intr-adevar, iar ‘fantana’ si-a facut treaba decade la rand. Formarea acestui gheizer a fost posibila atunci cand sonda de forare a atins o punga geotermala de apa.

4. Rocile “cort” Kasha Katuwe (New Mexico, SUA)

   Monumentul national Kasha-Katuwe din New Mexico reprezinta formatiuni de roca cizelate de eroziuni. Aceste furmatiuni au fost create de catre eruptii vulcanice explozive, ce au avut loc intre 6 si 7 milioane de ani in urma. In timp ce formatiunile sunt uniforme in ceea ce priveste forma, acestea variaza in inaltime, de la cativa metri, la un maximum de 25 metri si se intind pe o suprafata de 16 km².

5. Valea Lunii (The Valley of the Moon, Argentina)

   Ischigualasto, ce inseamna “locul unde poti sa asezi luna”, reprezinta o vale izolata in Argentina. Aceasta zona este impinzita cu formatiuni geologice produse de eroziunea vantului, uimitoare pietre si bolovani, cu o forma atat de frumos rotunjita, incat seamana cu niste margele gigantice. Pamantul odata fertil al vaii este acum arid si contine atat de multe fosile de animale si plante, incat paleontologi din intreaga lume vin aici pentru a le studia.

   Eroziunile produse de-a lungul mileniilor au scos la iveala aceste fosile, cat si alte formatiuni geologice, precum si aceasta masa compacta de elemente sferice. Vantul, neiertator si rabdator, a bombardat masa de piatra secole de-a randul, scotand la iveala bulgarii de argilit care, in forma lor originala, au ajutat la formarea acestei privelisti, in care iti poti imagina ca niste uriasi s-au jucat cu margelele.

6. Formatiunea “Danxia” (Danxia Landform, China)

   Acest fenomen geologic unic, cunoscut sub numele de “Danxia Landform”, poate fi admirat in cateva zone ale Chinei. Fotografiile de mai jos, de exemplu, sunt facute in Zhangye, provincia Gansu. Danxia, care se traduce “norul rosiatic”, reprezinta o formatiune speciala, de gresie rosie ce a fost erodata de-a lungul timpului, fiind transformata intr-o serie de munti inconjurati de stanci rotunjite si alte numeroase formatiuni de roci de forme neobisnuite.

7. Fantana Vrajita (Parcul National Chapada Diamantina, Brazilia)

   Poço Encantado, sau Fantana Vrajita, este localizata in Parcul National Chapada Diamantina, in statul Bahia, la aproximativ 400 km in interiorul orasului Salvador, capitala Bahiei. Acest gigantic bazin scufundat are peste 25 de metri adancime, iar apa este asa de transparenta, incat rocile si trunchiurile de copaci seculari de pe fund sunt foarte usor de observat. Cand soarele ajunge intr-o pozitie oportuna, reze de lumina coboara printr-o fisura, creand o reflexie albastra pe suprafata apei. Accesul publicului catre acest bazin este riguros controlat, pentru protejarea ecosistemului rar si delicat de aici.

8. Padurea de Piatra (China)

   “Shilin” (termenul chinezesc pentru “padure de piatra”) este un exemplu impresionant de topografie tip karst. Aceasta “padure de piatra” este formata din carbonat de calciu (piatra de var) si arata asa datorita apei care a decolorat suprafata pamantului, erodand totul in calea ei, in afara de acesti stalpi de piatra. Padurea de Piatra este mentionata inca din timpul dinastiei Ming, drept prima minune a lumii.

9. Canionul Wulingyan (Hunan, China)

   Regiunea Hunan a Chinei este presarata de peisaje de efect, iar magnificul canion Wulingyan este unul dintre cele mai mari atractii tursitice ale regiunii. Aceasta minune geologica este formata din peste 3000 de sedimente argiloase. Aici se gasesc cascade pitoresti, precum si unele dintre cele mai mari pesteri calcaroase din Asia.

10. Desertul de sare Salar de Uyuni (Bolivia)

Salar reprezinta una dintre emblemele Boliviei, un desert masiv de sare, in mijlocul unei vaste campii inalte (Altiplano). Acest desert vast, plat, reflecta soarele astfel incat se creeaza un efect de oglindire al cerului. Aici se gasesc si cateva lacuri, in culori ciudate, datorate depunerilor de minerale din regiune

   Acum aproximativ 40.000 de ani acum, aceasta zona facea parte din Lacul Minchin, un imens lac preistoric. Cand acest lac a secat, a lasat in urma sa doua lacuri moderne: Lacul Poopó si Lacul Uru Uru, precum si doua deserturi de sare: Salar de Coipasa si mai marele Uyuni. Uyuni este de 25 de ori mai mare decat campurile de sare Bonneville, din Statele Unite. Se estimeaza ca aici sunt 10 miliarde tone de sare, din care mai putin de 25.000 de tone sunt extrase anual.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante