Cum ne face mai destepti muzica. Iata ce se intampla la nivelul creierului

by Ana Balan on Mar 25, 2016 Știință 1105 Vizualizari

Muzica este mult mai benefică decât ne-am fi putut imagina. Pe lângă faptul că ne relaxează și bucură simțurile, ne ajută să fim mai buni și chiar mai deștepți.

Potrivit cercetătorilor de la Univesitatea din Helsinki, cântatul ajută la îmbunătăţirea funcţiilor creierului şi transmite o stare de bine persoanelor aflate în primele stadii de demenţă. Rezultatul a fost obţinut în urma finalizării unui studiu, care a inclus 89 de indivizi diagnosticaţi cu demenţă în stare incipientă şi moderată, informează Health.

Dat fiind faptul că, la nivel global, bolile asociate cu deficienţa de memorie sunt tot mai întâlnite, iar tratamentele de care dispunem nu dau întotdeauna rezultatele dorite, trebuie să găsim noi modalităţi de a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă. Conform rezultatelor pe care le-am obţinut, muzica ar putea fi folosită în mod eficient la tratarea unor boli cum este, de exemplu, demenţa. În acest sens, am putut demonstra că activitatea de a cânta îi ajută în mod special pe pacienţii care prezintă primele simptome asociate cu acestă boală”, a declarat, Teppo Sarkamo, coordonatorul studiului.

Pe parcursul a 10 săptămâni, subiecţii au fost învăţaţi să cânte diferite piese, dar şi să asculte cu atenţie melodiile preferate. Astfel, s-a dovedit faptul că pacienţii care au participat la cursurile de canto, dovedeau capacităţi cognitive sporite.

Performanţa a fost obţinută mai ales în cazul indivizilor cu o vârstă mai mică de 80 de ani şi care manifestau simptomele demenţei în stare incipientă. În cazul celor care au fost rugaţi să asculte muzica lor preferată, s-a arătat că beneficiile apar doar la cei care erau diagnosticaţi cu demenţă în stare avansată.

În plus, mai spun experții, cântatul cât şi ascultatul muzicii ajută la reducerea depresiei, mai ales în cazul subiecţilor care suferă de Alzheimer.

Ascultarea melodiilor, dar mai ales invatarea unui instrument muzical, au efecte uimitoare asupra creierului

Anita Collins de la canalul de YouTube TED-Ed explica schimbarile care se produc in creier atunci cand ascultam muzica, dar si atunci cand invatam un instrument.

Cand o persoana canta la un instrument, in creier se activeaza zonele responsabile cu vederea, auzul si functiile motorii. Creierul invata, astfel, sa proceseze o cantitate mare de informatie in acelasi timp si sa fie multi-tasking. Iata de ce artistii au o mai mare atentie la detaiu, se pricep mai bine sa organizeze activitati, dar au si o memorie mai buna.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante