Cum să fii mai creativ

Recomandat by Ana Balan on Mar 28, 2016 Știință 1285 Vizualizari

  Omul este creativ în chip natural, numai că, în decursul edu­cației, cam pierde din cheful de a inova.

    Suntem toți creativi. Dar de ce ni se spune că numai unii oa­meni sunt creativi? Pur și simplu, pentru că numai unii oameni con­tinua să inoveze, restul au fost sfătuiți că e mai bine să faca ce sunt învățați. Creativitatea este caracteristica tuturor… în anumite condiții.

Creativitatea trebuie încurajata, trebuie oferit un raspuns bun și pozitiv pentru a merge mai departe. Dar este un mit dăunător și o idee falsa aceea că  „numai unii sunt creativi“ așa, din naștere.

„Creativitatea este 80% învațată și dobândită“, spune Hal Gregersen, profesor la INSEAD Business School, cercetator axat pe descoperiri. Așadar, gata cu ideea „eu nu sunt creativ“ și haide să ne jucam!

Creativitatea nu este atributul unor aleși, ci un set de comportamente. Și mitul inspirației este chiar : un mit. Unul din cei mai mari artiști contemporani, Chuck Close, spune: „Inspirația este pentru amatori. Noi, ceilalți, muncim pe brânci.“

Howandwhy.ro propune să analizăm  opt pași de baza care ne pot spori capacitatea de a crea.

Keith Sawyer afirmă că sunt opt pași de urmat pentru o mai mare creativitate. Este cercetator cu experiență în domeniu și a scris cartea Zig-Zag – The Surprising Path to Greater Crea­tivity. El însuși are un profil personal neobinșuit. Este psiholog, dar și jazman și fost designer de jocuri video.

Va dați seama cam ce melanj fertil de idei se poate naște in capul cuiva cu atâtea specializări. Sawyer afirmă că există opt tehnici de baza pentru a ne provoca să fim mai creativi și că ele pot fi aplicate în orice ordine.

1.Întreabă

designwebkit

Adică fii curios cu privire la ideile primite. Ce ai învațat, pune sub semnul întrebării. Fii ca și un copil care întreabă mereu „de ce“. Creatorii excepționali sunt cei care se disting prin calitatea întrebărilor lor. Einstein spunea ca formularea unei întrebări este mai importanta decât răspunsul. Așază-te la masa de lucru și începe să te joci cu ideile primite. Aici, Sawyer vine cu un amendament important: nu trebuie să știi încotro se îndreaptă demersul tău de gândire. Nu căuta un anume rezultat. Creativitatea este, prin definiție, descoperire. Dar în urma experimentelor făcute s-a demonstrat că oamenii creeaza idei mai valoroase daca au totuși niște parametri specificați. Adică li se cere să genereze idei noi de ameliorare a unei funcții a unui obiect, de exemplu, nu orice și nu oricum.

2.Învață

bigthink

„Creativitatea este practica deliberată, nu e înnăscută“, spune Anders Ericson, lider în studiul creativității. Provoacă-te mereu să vii cu ceva nou în domeniul în care lucrezi, nu te plafona. Reflectează la ceea ce funcționează și la ce nu. Aplică ceea ce știi la situații noi sau la noi probleme de rezolvat. Educă-te permanent. Citește, vezi filme, vezi ce se potrivește dintr-un domeniu. Caută mereu cunoașterea. Caută idei pe care alții nu le vor, joacă-te cu ele, întreabă-te de ce e așa și nu altfel… Echilibrează specializarea cu generalitatea. Adică fii tot mai bun în domeniul tău, dar evită ochelarii de cal. Fii atent la nou, citește din alte domenii.

3.Privește

recrutons

„Oamenii văd ceea ce sunt antrenați să vadă“, spunea Emer­son. Așadar, antrenează-te să fii conștient de fiecare element din jur, să vezi ce nu văd alții. Această atitudine are și un nume și este foarte la modă: mindfulness (psihologul Ellen Langer a făcut o carieră mare dezvoltând acest comportament de atenție sporită, deschidere și curiozitate, pe care ar trebui să-l adoptăm toți). Nu mai trăi pe pilot automat! Începe să improvizezi, ca să nu mai mergi pe cai bătute. Caută perspective multiple, pune-te în locul unuia și altuia, ieși din vizuină si interacționează cu mediul.

4.Joacă-te

theguardian

„Toate ideile au la început un caracter de nebunie“, spunea filosoful, Alfred Whitehead. Frica inhibă creativitatea, deci nu fi fricos sau fricoasă. Joacă-te, nu lua în serios practica, dar fă-o des. Vino cu explicații hazardate. Importă idei din domenii diferite, vizualizează și expune-te la stimuli fără legatură. Încă ceva: lasă ceva neterminat (dupa ce te-ai concentrat destul la problema respectiva). Apoi dormi bine. E posibil să te trezești cu o soluție minunată. Creierul nostru lucrează și în somn, uneori mai bine decât în stare de veghe.

5.Gândește

teachingchannel

Marii creatori au fost și niște mari productivi. Picasso a pictat peste 200 000 de pânze. Einstein a produs peste 240 de lucrări de știință. Biar Richard Branson, a cărui ave­re face să viseze toată planeta, a pus pe picioare peste 250 de companii (unele falimentare, ulterior). Ce îi caracterizează pe creatori? Produc multe lucruri și nu se tem de eșec.

6.Fă legături

mudroomblog

Cum gândim creativ? Folosind analogia, lucrând simultan la mai multe proiecte, idei.Combinarea lucrurilor îndepărtate ca funcție sau concept poate duce la rezultate foarte creative, spune Keith Sawyer.

7.Alege

mindflash

Creativitatea este „capacitatea“ de a face greșeli și de a ști pe care să le păstrezi, spunea Scott Adams, cercetător și el în domeniu. Adică nu orice ne trece prin cap merită reținut. Ideile bune sunt, prin definiție, simple, elegante (în sensul în care matematicienii spun despre o rezolvare că este  elegantă,adică simpla, firească, dar inedită) și utile.

8.Pune în practică

pixabay

„Oricine a avut odată o idee bună, pe când făcea duș. Dar cel care iese de la duș, se șterge și face ceva cu ideea aceea, e cel care face diferența“. Bine spus! Sunt cuvintele lui Nolan Bushnell, fondator al companiei de succes Atari. Așadar, ideile trebuiesc puse, în practică, materializate cât de curând. Scoase în lume, sub o forma sau alta, pentru că lumea le va proba valabilitatea (sau le va demonstra lipsa de valoare, lucru la fel de util, ca să știi ce să nu mai faci). Se știe că gândirea creativă este o șosea cu dus și întors: gândurile duc la lucruri creative, făcute, înfăptuite manual, dar și o intensă activitate manualp provoaca gândirea la soluții. Gândirea este provocată de corp!

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!