10 întrebari simple, la care stiinta n-a gasit inca raspunsul

by Ana Balan on Apr 4, 2016 Știință 997 Vizualizari

Cercetarea ştiinţifică a rezolvat o sumedenie dintre probleme umanităţii, însă numeroase fenomene continuă să le dea bătăi de cap profesioniştilor. De ce căscăm, cum funcţionează memoria, de fac unii oameni combustie spontană - sunt doar câteva dintre misterele care nu pot fi încă explicate.  

1. De ce căscăm?

Cercetătorii au formulat mai multe teorii despre motivul care ne face să căscăm. Unele dintre acestea, care pot fi confirmate cu ajutorul unor teste în laborator, sunt ceva mai plauzibile decât altele. Oamenii ar căsca pentru a reduce temperatura creierului şi a-i optimiza astfel performanţa. Similar ventilatorului unui computer, căscatul este un mecanism de a ”ventila” şi reporni creierul.

Potrivit acestei teorii, căscatul ar fi contagios pentru a menţine vigilenţa şi siguranţa unui grup. Atunci când un membru al grupului cască, semnalând o slabă performanţă a creierului, întregul grup cască pentru a genera un ”boost” cognitiv colectiv.

Căscatul ar fi contagios, potrivit altei teorii, pe fondul unei empatii subconştiente faţă de cei care cască. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri care variantă este cea corectă.

2. De ce fac oamenii combustie spontană?

Prima combustie spontană documentată a fost consemnată în secolul al XVII-lea, fiind vorba despre un cavaler italian care a izbucnit în flăcări după ce a băut vin. De-a lungul secolelor au fost raportate în jur de 120 de cazuri de combustie spontană, însă, în multe cazuri fiind vorba despre fumători, acestea au fost atribuite unei surse externe de foc.

O altă teorie ar fi acumularea de metan în intestine şi aprinderea acestuia de un amestec de enzime

 

3. De ce torc pisicile?

 

Desi traim alaturi de pisici de peste 9.500 de ani, nici pana acum nu am reusit sa ne dam seama de ce si cum torc acestea. Oamenii de stiinta nu au descoperit inca niciun organ in corpul pisicii care sa explice existenta acestei functii.

Potrivit unei teorii, torsul ar fi rezultatul contractiei si dilatarii largingelui, insa nu au fost gasite dovezi pentru a sustine aceasta afirmatie. S-a cazut, totusi, de acord asupra faptului ca, prin tors, pisicile accelereaza procesul de regenrare a oaselor, fiind posibil, asadar, ca torsul sa fie un fel de superputere pe care o au felinele. : )

4. De ce migreaza pasarile?

 

Desi migrarea pasarilor este un lucru cat se poate de normal pentru toata lumea, fenomenul ramane, in continuarea, unul din cele mai misterioase comportamente din lumea animala pentru care oamenii de stiinta nu au reusit inca sa gaseasca un raspuns.

Ganditi-va la urmatorul lucru: cucii migreaza pentru a-si depune ouale in cuibul altor pasari. Atunci ca puii de cuc cresc, se intorc in locurile de bastina fara sa fie indrumati in vreun fel. Pur si simplu stiu in ce directia trebuie sa zboare, de parca ar avea o busola transmisa genetic.

 

5. Unde stocam amintirile?

 

Am reusit sa intelegem o multitudine din functiile corpului uman insa, modalitatea in care creierul stocheaza si reda amintirile, este inca o necunoscuta. Nu stim ce partea a creierului este responsabila pentru stocarea amintirilor si, mai mult decat atat, nu avem nici cea mai vaga idee cum acestea sunt redate.

Ceea ce stim cu siguranta este ca procesul are legatura cu conexiunea dintre neuroni. Atunci cand ceva ne aminteste de ceva, anumite parti ale creierului interactioneaza cu altele, facandu-ne sa ne amintim de acel lucru.

 

6. De ce intra femeile in menopauza?

 

Menopauza sfideaza legile evolutiei. In lumea animala, abilitatea de a se reproduce si de a asigura perpetuarea speciei nu dispare odata cu varsta. Femeile, in schimb, isi pierd aceasta abilitate in jurul varstei de 45-50 de ani, iar oamenii de stiinta nu au nici cea mai vaga idee de ce se intampla asta.

O posibila explicatie ar fi faptul ca, dupa o anumita varsta, femeile ar trebui sa petreaca mai mult timp ingrijindu-si nepotii insa, din punct de vedere evolutionar aceast teorie nu are sens.

 

7. Ce sunt visele?

 

Cu totii visam, este o caracteristica specifica oamenilor. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu stiu inca ce anume cauzeaza acest fenomen.

Potrivit anumitor teorii, visele sunt o manifestare subconstienta a lucrurilor la care nu vrem sa ne gandim in timpul zilei, cum ar fi fanteziile sociale.

Oamenii de stiinta moderni nu sunt de acord cu aceasta teorie, dar cred ca visele au legatura cu activitatea psihica.

8. De ce funcţionează efectul placebo?

Atunci când este testat un nou medicament, un grup de control primeşte un placebo, o pastilă fără ingrediente active. De multe ori, însă, persoanele care au primit placebo susţin că simt efectele acestor pastile.

Unele studii au arătat că sănătatea oamenilor care au luat placebo s-a îmbunătăţit obiectiv, efectele pastilelor fiind similare cu cele ale medicamentelor reale.

Alte studii arată că beneficiile ar fi pur subiective. Oamenii cred că se simt mai bine, indiferent de îmbunătăţirea efectivă a stării de sănătate.

9. Cum funcţionează memoria?

Cercetătorii au crezut o perioadă lungă de timp că memoria este stocată într-un grup de neuroni situaţi fie în hipocampus, fie în neocortex. Anul trecut, oamenii de ştiinţă de la MIT au reuşit să confirme această teorie, determinând mai mulţi şoareci de laborator să ţină minte sau să uite anumite evenimente, activând sau dezactivând neuronii asociaţi memoriei.

Această descoperire este o piesă esenţială a puzzle-ului, însă pentru a accesa o anumită amintire, creierul trebuie să ştie să acceze un anumit grup de neuroni. Felul în care reuşeşte să facă acest lucru rămâne un mister.

10. De ce se opresc din creştere organele umane?

Fiecare mamifer proneşte de la o singură celulă şi ajunge să ”crească” alte mii de miliarde de celule noi. În general, există un control asupra numărului şi dimensiunii celulelor, a ţesutului şi a organelor, însă uneori ceva se întâmplă şi se poate ajunge la dezvoltarea unei forme de cancer sau la lungimi diferite a membrelor. Oamenii de ştiinţă nu ştiu care este mecanismul de transmitere a semnalul de ”stopare a creşterii” organelor.

Patru proteine par a regla această creştere. Acestea ”călătoresc” pe calea Salvador-Warts-Hippo. Semnale transmise pe această cale opresc creşterea anumitor organe, însă originea lor rămâne un mister pentru oamenii de ştiinţă.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante