Minunile universului dezvăluite de Telescopul Alma (Video)

by Ana Balan on Apr 17, 2016 Știință 1218 Vizualizari

Cel mai mare telescop din lume, construit pe un platou chilian în Anzi la 5.000 de metri deasupra nivelului mării, a capturat primele imagini care arată cum se formează o nouă planetă, prin "înghiţirea" prafului cosmic şi a gazului care înconjoară o stea îndepărtată, scrie The Independent.

Astronomii au prezis de mult timp că planete gigant formate din gaze, ca Jupiter, vor lua naştere prin colectarea de praf și moloz care se adună în jurul unei stele tinere. Oamenii de ştiinţă spun că, acum, au prima dovadă care susţine acest fenomen.

Imaginea capturată de cel mai mare observator internaţional ALMA, din Chile, arată două fluxuri de gaze care unesc discurile interioare şi exterioare ale materialului cosmic ce înconjoară steaua HD 142527, care se află la 450 de ani-lumină de Pămînt.

Imaginea publicată în Nature pare să răspundă unor întrebări care au bîntuit lumea ştiinţei: cum se poate ca un nou soare să crească acumulînd material cosmic cînd protoplanetele care orbitează sunt ocupate să înghită de la aceeaşi sursă praf cosmic şi gaz, creînd astfel goluri în norul care formează noua planetă.

"Acesta a fost un mister, dar acum am descoperit un proces care permite stelelor să crească în ciuda golurilor care se formează", a spus Simon Casassus de la Universitatea Chile in Santiago.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante