Astronomii au creat cea mai strălucitoare stea artificială de pe cer cu ajutorul laserelor

by Ana Balan on May 4, 2016 Știință 758 Vizualizari

Pentru a putea observa stelele și planetele îndepărtate, astronomii trebuie mai întâi să-și calibreze echipamentele pentru a putea trece de atmosfera Pământului. Această calibrare se realizează creând stele artificiale intitulate “stele de ghidaj”cu ajutorul unor lasere puternice.

Acum, astronomii de la Southern Observatory European (ESO) împreună cuObservatorul Paranal din Chile au reuși să creeze cea mai strălucitoare stea artificială dezvoltată vreodată cu ajutorul unui nou sistem numit Four Laser Guide Star Facility (4LGSF). În urma testelor efectuate, sistemul a reușit să trimită patru fascicule laser de 29,9 centimetri și 22 de watt în atmosfera terestră.

 

Sistemul de patru lasere (4LGSF) este capabil de a crea stele artificiale prin iluminarea atomilor de sodiu din atmosferă, astfel încât aceste stele să dea senzația că sunt adevărate. Stelele artificiale permit sistemelor optice performante să estompeze efectele cauzate de atmosfera terestră telescoapelor. Astfel, acestea din urmă vor obține imagini mult mai clare din spațiu", se arată în comunicat transmis presei de echipa de dezvoltare a proiectului.

Prima stea de ghid a fost proiectată încă din anul 1950, însă de abia în anii ‘90,cercetătorii au avut mijloacele necesare pentru a o și realiza.

Să sperăm că acest nou sistem 4LGSF și stelele de ghidare create de acesta le vor permite astronomilor să capteze imagini mult mai bune decât cele de până acum și de ce nu, chiar să găsească răspunsuri la mai multe mistere ale Universului, decât au reușit până acum.

 

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!