20 de invenţii care ne-au impresionat în 2015

by Ana Balan on May 16, 2016 Știință 2541 Vizualizari

Noi românii avem minţi strălucite, altfel nu am mai lua zeci de medalii de aur la salonul de inventică de la Geneva. Din păcate, multe din aceste idei nu sunt valorificate în România. Sunt brevetate, dar sunt puse în practică de companiile de afară.

În ultima perioadă, oamenii au creat lucruri care sunt mai aproape de nevoile lor, iar ideile fanteziste au fost înlocuite cu unele mai pământene. Iată doar 20 de invenţii care ne-au impresionat în anul 2015.

1. BUZUNARUL PISICII

Artistul din New York, Jayme Lemperle, a creat un design original pentru cămăşile unui brand cunoscut de îmbrăcăminte, Ripndip. La prima vedere pare doar un desen al unei pisici, dar dacă eşti curios să vezi întreaga operă, vei avea parte de o surpriză.

2. LAMPĂ CU ASPECT DE LUNĂ

Poate că în viaţa asta nu vei ajunge pe lună, dar poţi crea în propria locuinţă o atmosferă similară. Un designer a creat aceste lămpi care seamănă cu luna. Efectul este unul misterios, dar şi romantic. Dacă nu te descurci cu lumina difuză poţi spune: Houston, i have a problem!

3. POLONICUL STIL LOCH NESS

Monstrul din Loch Ness este o legendă care vinde foarte bine, aşa că unora le-a trecut prin cap să profite de această poveste şi s-o transforme într-un obiect de bucătărie folositor. Ei au creat un polonic în forma monstrului din Loch Ness. Nu de alta, dar când pui ciorba în farfurie, te gândeşti că acest polonic coboară destul de adânc în oală.

De acum, să pui ciorba sau supa în farfurie nu mai este atât de plictisitor.

4. STROPITOARE TIP NOR

Nici udatul florilor nu mai este ce-a fost odată. Trebuie realizat cu stil şi cu grijă pentru flori. Designerul coreean, Jeong Seungbin,  de la atelierul de creaţie DailyLife, a inventat un obiect minunat pentru plantele sale.

Acest obiect de tip pin-up este de forma unui nor, care creează efectul de ploaie. Apa curge în ghiveci sub formă de picături.

5. LĂMPI REALIZATE DIN STICLE VECHI

Aceste sticle vechi, la care au fost ataşate led-uri, pot fi tranformate în lămpi şic. Poţi citi la lumina unei sticle de vin. Ce-ţi poţi dori mai mult. În dop sunt ataşate led-uri şi o baterie integrată de tip USB. Dopul este rezistent la apă, aşa că poţi pune chiar băutură în acele sticle.

Nu o să se mai spună, „ai băut gaz din lampă?”, ci vin, vodkă sau whiskey.

6. MOBILIER CARE-ŢI POATE ÎNCĂRCA SMARTPHONE-UL

Ikea a creat un mobilier adaptat nevoilor moderne. Îţi poţi încărca dispozitivele care au tehnologia de încărcare wireless. Smartphone, laptop şi alte gadget-uri. Sper că au camere de luat vederi şi pază bună în magazine.

7. PROSOAPE SUSHI

Dacă nu ai bani de sushi, măcar de prosoape să ai.  Jenny Pokrivalo a creat un design compact şi original pentru prosoapele de bucătărie – acum ele pot fi rulate pentru a arata ca sushi!

Mai mult, chiar şi locul de depozitae are ceva din arta culinară japoneză.

8. PITICI DE GRĂDINĂ SOLARI

Aceste lanterne în formă de raton şi  veveriţă pot înveseli orice grădină, indiferent dacă e zisau noapte. Mai mult, sunt şi economice, fiind alimentate de la lumina solară.

9. ILUZIA UNOR MODELE PE CEAINICE

O echipă de designeri japonezi de la D-Bro a creat acest set de ceai numit „Waltz”.

Ceştile de ceai au suprafaţa în oglindă, astfel, se reflectă pe ele modelul care există pe farfurioare.

10. MASĂ DE CAFEA CURCUBEU

Ştiti efectele din discotecă de pe vremuri? Poţi avea aceeaşi atmosferă şi acasă. Această masă de cafea originală a fost creată de John Foster. Este important că măsuţa să fie lângă o sursă de lumină, care să reflecte culorile curcubeului din sticlă.

11. CĂŞTI LUMINOASE

Laser, frate! Aceste căşti luminoase sunt şi deştepte, nu doar semnalizează. Ele pot lumina în ritmul muzicii, dar pot măsura şi ritmul cardiac. Ele pot fi foarte utile pentru cei care aleargă noaptea. Cei care pot face jogging pot fi văzuţi de biciclişti sau şoferi.

12. PERIE COADA BALENEI

Designerul Avihai s-a gândit să creeze o perie de forma unei cozi de balene. Ea poate fi folosită la ştergerea geamurilor şi a altor suprafeţe.

13. CANAPEA TIP HIPOPOTAM

Nu ştiu dacă eşti dispus să bagi hipopotamul în living sau sufragerie, dar unii au adus caii. Dacă vrei să fii diferit, încearcă această canapea de piele de forma unui hipopotam. Ar trebui să fie romantic să te uiţi la filme din burta unui animal sălbatic.

14. SEMN DE CARTE DE FORMA UNEI LĂMPI

Studioul de design Peleg a creat aceste semne de carte originale în formă de lampă. Iubitorii de carte pot citi şi cu lumina stinsă.

Glumim, este doar un semn de carte de efect.

15. PANTOFI CARE-ŞI SCHIMBĂ FORMA

Aceşti pantofi au fost creaţi special pentru şoferiţe. Poţi fi şic şi la volan fără să-şi schimbi încălţămintea pentru a conduce. Aceeaşi pereche de pantofi au şi toc, dar şi talpă plată.

Aşa că, nu mai căra altă pereche de încălţăminte cu tine. Ai două într-una.

16. EASY PLUG

Trebuie să recunoşti că ţi s-a mai întâmplat să scoţi ştecherul din priză cu tot cu ea pentru că nu era fixată bine în perete. Easy Plug este ideea lui Seungwoo Kim, care are menireade a reduce pericolul utilizării aparatelor electrice. Mai mult el are un înveliş fosforescent de culoare albastră. Stă mereu aprins cât ştecherul este la o sursă de curent. Noaptea când mergi la culcare te ajută să nu-l uiţi în priză.

17. GRĂTARUL DE PE BALCON ÎN FORMĂ DE GHIVECI DE FLORI

În România, un milionar cunoscut care avea biroul la Marriott a făcut un grătar pe balconul camerei. După acest moment a fost rugat să plece din acel hotel. Se mai întâmplă să-i mai vezi pe unii că fac grătar pe balcon, la bloc. Pentru ei s-a inventat acest tip de grătar de forma unui ghiveci de flori. Sigur, dacă faci mici sau scrumbie la grătar va afla tot cartierul. Invenţia îi aparţine lui Simon Strachinaru şi poartă numele de Bruce.

18. LENJERIA DE PAT PE CARE POŢI DESENA PROPRIUL MODEL

Această lenjerie este potrivită pentru cei care au copii cu simţ artistic dovedit sau nu. Ăia mici desemenază peste tot, pereţi, canapele, televizor, parchet, lenjerie de pat etc. Acum, poţi sta liniştit. Această lenjerie de pat de un alb imaculat vine la pachet cu un set de carioci, ale cărui culori pot fi scoase la spălat.

Aşa că în fiecare săptămână poţi avea model diferit de lenjerie. Această creaţie aparţine companiei Stitch.

19. PAHAR CU FUND RELIEFAT

Un grup de sticlari din Oregon a decis să păstreze relieful local pe fundul creaţiilor sale. Ei au creat pahare de bere care promovează muntele Hood care are o înălţime de 3.450 de metri.

Rezultatul este unul spectaculos.

20. PLIMBARE PE UMERII TATĂLUI CU UN DISPOZITIV ANTIDURERE

Copiii vor uneori în braţe, adică mai mereu. Când sunt mici nu ai o problemă, dar când cresc, te cam dor şalele. Nu vrei să-l dezamăgeşti pe pitic, aşa că te sacrifici. Acum e mai simplu. O invenţie te scapă şi de dureri, dar şi de un proces de conştiinţă.

Se fixează pe umerii tatălui, iar tu poţi liniştit să foloseşti smartphone-ul, camera foto, tableta, notebook-ul fără să-şi fie teamă că ala micu dă cu mufa de pământ.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!