Veste ingrijorătoare: scade câmpul magnetic al pământului! Rezultate satelitare

by Ana Balan on May 16, 2016 Știință 955 Vizualizari

Câmpul magnetic al Pământului ne protejează de furtunile solare și razele cosmice. Mai puțin câmp magnetic înseamnă mai mult magnetism și radiații ce pot penetra atmosfera planetei noastre. Baloanele de mare altitudine lansate de Spaceweather.com indică în mod curent, de exemplu, niveluri tot mai ridicate de raze cosmice deasupra Californiei, în SUA. Poate că refluxul câmpului magnetic deasupra Americii de Nord contribuie la această tendință.

Un nou studiu realizat de sateliții Swarm ai Agenției Spațiale Europene asupra câmpului magnetic al planetei relevă faptul că acesta se schimbă chiar mai repede decât se credea anterior.

În harta de mai jos, albastrul descrie câmpul magnetic slab al Pământului și roșu indică regiunile în care acesta este puternic.


Datele de la sateliții Swarm, combinate cu observațiile de la sateliții CHAMP și Ørsted, arată în mod clar cum câmpul magnetic a slăbit cu aproximativ 3,5%, la altitudini ridicate în America de Nord, în timp ce s-a consolidat aproximativ cu 2% în Asia. Regiunea în care câmpul magnetic este la nivelul cel mai slab se regăsește în sudul Atlanticului. Aici câmpul s-a mutat constant spre vest și a slăbit cu mai mult de 2%. Aceste schimbări au apărut pe parcursul relativ scurt alperioadei cuprinse între anii 1999 și 2016.

Uneori câmpul magnetic basculează complet când polii nord și sud se schimbă între ei. Astfel de inversări, înregistrate în magnetismul rocilor antice, sunt imprevizibile. Ele apar la intervale neregulate, în jur de 300.000 de ani. Ultima schimbare majoră a avut loc acum 780.000 de ani.Suntem oare restanțieri față de o nouă schimbare magnetică? Nimeni nu știe.

 

Swarm este un trio de sateliți echipați cu magnetometre capabile de detectarea câmpului magnetic al Pământului de la altitudini orbitale până la marginea miezului planetei noastre.Acești sateliți vor continua operațiunile de observație cel puțin până în anul 2017 și eventual peste acest termen, așadar vor exista actualizări.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante