10 curiozităţi despre sistemul solar

by Ana Balan on May 19, 2016 Știință 2604 Vizualizari

În timp ce noi toţi ne aminitm nişte fapte interesante despre sistemul nostru solar – precum că sunt nouă planete, spre exemplu (cel puţin erau până oamenii de ştiinţă nu şi-au schimbat părerea) – sunt multe alte lucruri picante despre care multă lume nu ştie. Mai jos sunt listate zece curiozităţi despre sistemul solar şi planetele  sale.

1. Jupiter absoarbe gunoiul din spaţiu

Jupiter este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar şi este cunoscută mai ales pentru „marea pată roşie”, şi  de asemeni prin furtuna de lungă durată de pe suprafaţa ei. Cu toate acestea planeta are un lucru mai important, şi anume, ea este considerată de savanţi ca fiind importantă pentru siguranţa noastră.

Motivul este că dimensiunea şi atracţia gravitaţională a planetei Jupiter acţionează ca o barieră de protecţie care protejează pământul de gunoiul spaţial atrăgând obiectele periculoase pe propria orbită înainte ca ele să ajungă la noi.

Francezul Pierre-Simon Laplace descoperise o cometă care părea să se îndrepte spre pământ, dar care a fost prinsă de câmpul gravitaţional a lui Jupiter şi a fost complect eliminată din sistemul solar.

2. Există cinci planete pitice în sistemul nostru solar

Deşi există dezbateri aprige în prezent cu privire la planetele pitice, cea ce putem spune cu siguranţă este că: acestea sunt corpuri cereşti de dimensiuni mari, care nu şi-au curăţat suficient orbita sa în jurul soarelui pentru a fi considerate planete, dar în acelaş timp nu orbitează în jurul altei planete ca să fie considerată satelit.

La moment sunt cicni planete pitice în sistemul nostru solar; una din ele este Pluto recent declasificată. Celalte patru sunt Ceres, Eris, Haumea şi Makemake.

3. Sistemul nostru solar este (nu întratât de) plin de asteroizi

În timp ce toţi am văzut multe filme care prezintă asteroizi, unii nu îşi dau seama că sistemul nostru solar conţine o centură majoră de asteroizi situată între Jupiter şi Marte, precum şi asteroizi mai mici grupaţi în întregul sistem solar – unele din ele destul de aproape de Pământ.

Dar în filme au greşit în privinţa unui moment crucial: deşi ele prezintă nave spaţiale care se feresc de stânci uriaşe pentru a evita contactul cu ele, adevărul este că asteroizii sunt, de obicei, la o aşa distanţă mare încât aceasta nu este un motiv de îngrijorare.

4. Venus este cea mai fierbinte planetă

De cele mai dese ori răspunsul la întrebarea care este cea mai fierbinte planetă auzim răspunsul, Mercur.
Este o concluzie complect logică, deoarece Mercur este planeta cea mai aproape de soare, dar aceasta nu este adevărat.

Se pare de fapt că Venus este mai fierbinte decât Mercur, chiar dacă este mai departe. Motivul este că Mercur datorită proximităţii sale de soare, nu are atmosferă,ceea ce înseamnă că nu este nimic ce ar menţine căldura pe ea.

Pe de altă parte, Venus are o atmosferă evident densă care captează căldura creată de soare. Planeta Venus este considerată, de asemenea, „oaia neagră” printre planetele sistemului solar fiindcă ea se învârte în direcţie opusă.

5. Statutul lui Pluto este de mult timp pus la îndoială

Mulţi oameni au fost şocaţi când comunitatea ştiinţifică a anunţat că Pluto nu mai este considerată planetă. Mulţi dintre noi ştim de pe băncile şcolii că Pluto este a noua planetă a sistemului nostru solar şi aceasta era considerat un fapt incontestabil.

Oamenii de ştiinţă obraznici au tras covorul de sub noi, şi ne-au făcut să avem dubii  cu privire la  tot ce  ştim despre sistemul solar.

Destul de straniu, totuşi, statutul lui Pluto a stat sub semnul întrebării în decurs de aproximativ trei ani, acest fapt însă nu a fost prea des menţionat în afara cercurilor academice astronomice care s-au ocupat de cercetări.

De asemenea, Pluto este de fapt mult mai mic decât s-ar putea imagina. Aproape o sută şaptezeci de planete Pluto ar putea umple acelaş spaţiu ca şi Pământul.

6. O zi pe Mercur este egală cu 58 de zile de pe Pământ

O zi pe orce planetă – este considerat a fi o rotaţie completă. Noi suntem obişnuiţi cu această rotaţie, care ea în jur de douăzeci şi patru de ore şi ar părea straniu de a petrece o zi pe Mercur,rotaţia căruia durează aproximativ şaizeci de zile terestre.

Vom aştepta mult, mult timp până va veni dimineaţa. (Cum nu ar fi straniu, noi am putea urmări acelaş fenomen pe Pământ, călătorind prin Antarctica, unde soarele rămâne sub orizont pentru întreaga iarnă.)
Din cauza orbitei specifice a planetei Mercur în jurul Soarelui, un an pe planetă este echivalentul a aproximativ optzeci şi opt de zile terestre – cea ce înseamnă că pe Mercur, există mai puţin de două zile într-un an.

Dar aceasta nu e tot, din cauza orbitei stranii a planetei, soarele de fapt pare să călătorească înainte şi înapoi pe cer.

7. Anotimpurile pe Uranus durează douăzeci de ani

Uranus este a şaptea planetă de la soare. Ea nu este vizibilă cu ochiul liber, şi a fost prima planetă descoperită cu ajutorul telescopului.
Dar cel mai interesant este faptul că Uranus are o înclinare orbitală de optzeci şi două de grade, cea ce înseamnă că ea este practic pe o parte. Ca urmare a acestui lucru, este faptul că un sezon pe planeta Uranus durează aproximativ douăzeci de ani tereştri, şi provoacă tot felul de vreme ciudată.
Recent Uranus a eşit dintr-o perioadă deosebit de de lungă de furtună de iarnă şi a intrat într-o perioadă de decenii de primăvară.

Primăvara de pe Uranus nu are nimic comun cu cea de pe Pământ, temperatura va fi mult sub punctul de îngheţ şi va cuprinde furtuni imense; este şi de aşteptat, luând în consideraţie mediul ostil de pe Uranus.

8. 99% din masa totală a sistemului solar o constitue soarele

Soarele desigur este cea mai importantă parte a sistemului nostru solar. Chiar şi necătând la faptul că acestă sferă sclipitoare de gaz ne dă lumină şi energie, şi în mare parte face totul ca să lucreze, uneori uşor se poate de uitat cât de uimitor de enorm este, de fapt, soarele nostru.

Soarele reprezintă mai mult de 99% din masa a întregului nostru sistem solar şi unele dintre planetele gigante alcătuiesc cea mai mare parte din restul, iar Pământul abia dacă poate fi înscris în ecuaţie.

9. Pe Lună veţi cântări mult mai puţin

Gravitatea pe Lună, datorită masei sale mici, este mult mai redusă decât pe Pământ.

Pentru comparaţie, gravitatea pe Pământ este de aproximativ şase ori mai puternică. Acest lucru în esenţă înseamnă că aţi fi putut sări, pe Lună, de aproximativ şase ori mai înalt decât e posibil pe Pământ. Adaptarea la o aşa gravitaţie, cu siguranţă vă va lua o mulţime de timp.

10. Saturn nu este unica planetă cu inele

În timp ce mulţi dintre noi au învăţat la şcoală că Saturn are inele uimitoare în jurul său, formate din pietre mici, gheaţă şi alte particule, există o serie de planete care au de asemenea, inele în jurul lor.

De fapt, toate planetele gigante s-au dovedit a avea inele în jurul lor. Acest lucru este valabil pentru Jupiter, inelele căruia nu pot fi văzute de pe planeta noastră, unde, de asemena, se încadrează şi Neptun.

Chiar şi Uran are nouă inele luminoase în jurul său, precum şi unele mai slab luminate, dar tot asta e greu de văzut din cauza distanţei.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante