De ce organismul nostru are nevoie de sare?

by Ana Balan on May 19, 2016 Știință 959 Vizualizari

Corpul uman conţine aproape 47 de litri de apă. De fapt, multe dintre organele noastre au un conţinut uimitor de mare de apă. De exemplu, muşchii au 75% apă, ficatul - 70% apă, creierul - 79% apă, iar rinichiul - 83% apă. Dar această "apă" nu este apă pură. Este de fapt o soluţie de sare. De ce? Conform unor teorii ştiinţifice, toate animalele terestre inclusiv omul, sunt descendenţii unor organisme care au trăit în apă sau prin împrejurimile ei. Lichidul corpurilor acestor creaturi a fost apă de mare. Atunci când organismele au "emigrat" pe uscat, au reţinut apa de mare ca fluide în corpurile lor.

Pământul nu este în măsură să ofere suficientă sare în mod natural. Din moment ce sarea se dizolvă în apa, terenul solid a pierdut mult din sarea sa, în râuri şi oceane, în timpul ploilor. Prin urmare plantele care cresc pe uscat nu conţin suficientă sare. Din motivul ăsta animalele care consumă plante simt nevoia de sare. Corpul pierde o anumită cantitate de apă care conţine sare în fiecare zi, iar plantele nu le pot înlocui.

Animalele care se hrănesc cu alte animale nu doresc sare suplimentar. Ei îşi iau toată sarea de care au nevoie din corpurile victimelor lor. Acest lucru se aplică şi la oameni. De exemplu, eschimoşii mănâncă în cea mai mare parte doar carne, aşa că ei au foarte puţin poftă de sare. În vechiul Mexic, sarea era considerată atât de valoroasă, încât aveau un Zeu al sărurilor, iar în timpuri străvechi în Europa lumea era plătită în sare.

Cuvântul "salariu" este derivat din limbă latină a cuvântului "salt". În corpul uman, sarea se acumulează cel mai mult în piele. Dacă o persoană este la dietă fără sare, sângele care pierde sare, trece prin diferite metode de excreţie. Apoi pielea trebuie să renunţe la rezervele sale de sare din sânge, astfel încât sângele să poată menţine o concentraţie constantă de sare. Atunci când se întâmplă lucrul acesta, iar pielea îşi termină toate proviziile de sare, apar bolile de piele. De aceea dietele fără sare sunt de obicei prescrise oamenilor cu anumite boli.

Sarea este eliminată cel mai mult de către rinichi. În cazul în care rinichii sunt bolnavi, pacientului îi este recomandat o dietă cu foarte puţină sare, pentru a nu pune la muncă mai mult decât trebuie rinichii. 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante