Neurologii au înregistrat activitatea cerebrală a unui om care vorbea despre Dumnezeu.

by Ana Balan on May 19, 2016 Știință 978 Vizualizari

În această săptămână, cercetătorii israelieni au realizat un experiment inedit, fără voia lor. Cu ajutorul unui scanner cerebral au putut observa ce parte a creierului unui pacient devine mai activă, când acesta se gândește la Dumnezeu. Bărbatul în cauză, un pacient diagnosticat cu o formă severă de epilepsie, se afla la spital din cauza unei crize.

Deși nu se declară o persoană religioasă, bărbatul în vârstă de 46 de ani, a cărui nume nu a fost dat publicității, vizibil afectat de starea de sănătate, a început să le vorbească medicilor despre Dumnezeu. Deci, ce a determinat ca o persoană „necredinciosă” să aibă dintr-o dată o experiență religioasă intensă? Să fie doar faptul că s-a aflat într-un moment de răscruce al vieții sale?

Neurologii israelieni aflați lângă bărbat nu au un răspuns, însă aparatele lor le-au arătat o creștere bizară a activității în banda joasă gamma, 30-40 Hz, în cortextul prefrontal stâng chiar în momentul în care pacientul se gândea la Dumnezeu.

„În timp ce era culcat în pat, pacientul „a înghețat” brusc și a început să privească tavanul timp de câteva minute, afirmând că Dumnezeu îi este aproape .Apoi a început să recite rugăciuni în liniște, a căutat kippa lui și a pus-o pe cap, iar rugăciunile s-au intensificat. Noi nu știm ce s-a întâmplat aici, la ce am fost martori, ce a declanșat activitatea anormală în acea regiune a creierului, spre deosebire de altele”, au declarat medicii.

Doctorii israelieni sunt conștienți că au fost martorii unui eveniment de unu la un milion. Șansele ca un pacient să treacă printr-o asemenea stare în momentul în care este conectat la EEG-uri (aparatele de electroencefalogramă) sunt destul de mici, însă ei au avut șansa de a vedea și înregistra un fenomen misterios care ne face încă o dată să ne întrebăm: cât de multe știm cu adevărat?

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante