Viitorul le aparține liderilor care înțeleg potențialul inteligenței artificiale

Recomandat by Ana Balan on May 29, 2016 Știință 675 Vizualizari

Renumita companie XEROX nu mai angajează oameni conform procesului obișnuit. De resursele umane se ocupă acum nu o persoană, ci un algoritm a cărui eficiență i-a făcut pe oameni să realizeze că gândeau problema greșit. De exemplu, ceea ce conta la cineva care voia să se angajeze în call-center era experiența, cum este de altfel în majoritatea companiilor din întreaga lume, însă angajarea prin algoritm a arătat că mai importantă decât experiența este personalitatea angajatului pentru acel post.

Acesta este doar un exemplu despre felul cum tehnologia ne poate schimba viața într-un sens pozitiv. Companii prosperă, angajați prosperă și așa mai departe. Desigur, nu putem nega și reversul medaliei. Înainte să moară, în 2003, faimosul cercetător Paul Meehl a analizat studiile de top despre lupta dintre intuiția unei persoane experte la jobul său și deciziile luate prin algoritm, ca să descopere că în majoritatea cazurilor deciziile luate conform unui algoritm dădeau rezultate mai bune. Ceea ce înseamnă că expertul în cauză putea fi dat afară, după ce o viață întreagă s-a antrenat să fie cel mai bun pe domeniul său.

Cuvântul „robot” și-a făcut prima apariție publică în 1920, într-o piesă de teatru scrisă de Karel Čapek, un scriitor ceh care a folosit termenul pentru a se referi la o rasă de oameni artificiali care i-ar înlocui pe muncitorii oameni într-un viitor distopic. Încă de pe atunci, ba chiar mai dinainte, tehnologia a fost văzută drept ceva negativ care va duce inevitabil la regresul societății. Inteligența artificială este percepută în aceeași termeni, ceea ce nu este tocmai corect sau conform realității. Spre deosebire de invenția Kalașnikovului sau a bombei nucleare, progresul tehnologic vine cu beneficii incontestabile, în multiple arii ale vieții, dar în special în domeniul medical, unde este, poate, cea mai mare nevoie de el.

Felul în care acest progres tehnologic ne afectează viața ține mai mult de politicile care îl vor regula, implementa și utiliza și de scopurile persoanelor care alcătuiesc acele politici decât de invenție în sine. Progresul tehnologic are puterea să reinventeze cu totul ceea ce înseamnă viața de astăzi, de la cum se face agricultură, la cum se organizează transportul public și privat, la cum se fac operații chirurgicale, cum se ridică clădiri și până la cum ne vom petrece timpul liber. De-a lungul istoriei, răspunsul tipic al societății la progresul tehnologic a urmat ciclul surpriză-frică-acceptare, iar odată cu fiecare progres major acest ciclu se repetă negreșit. Progresul tehnologic nu este ceva ce poate fi oprit sau dat înapoi, la fel cum nu ne putem întoarce astăzi la lămpile cu gaz. Majoritatea antreprenorilor din domeniul IT spun că, dacă în loc de a fi mereu surprinși și temători, am fi constant preocupați să înțelegem acest proces și să facem parte din el, pe cât posibil, atunci am putea avea un cuvânt valabil de spus și în formarea politicilor care vor regulariza anumite tehnologii.

Cât timp stăm prinși în același ciclu, nu doar că inevitabil vom rămâne în urmă și vom avea de suferit la nivel personal, dar vom fi și victime ale manipulării.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!