(VIDEO) Ştiinţa atinge un nou nivel: Savanţii învaţă roboţii să simtă durerea

by Ana Balan on Jun 4, 2016 Știință 950 Vizualizari

Există deja roboţi care pot merge şi vorbi ca noi, dar acum cercetătorii le mai oferă o calitate umană – abilitatea de a simţi durere. Cercetătorii din spatele acestei idei consideră că sensibilitatea roboţilor la durere îi ajută la dezvoltare şi anume să fie mai precauţi în raport cu ei şi în raport cu oamenii alături de care lucrează.

„Durerea este un sistem care ne protejează. Când ne depărtăm de o sursă de durere, acest lucru ne ajută să nu ne rănim”,a declarat un membur al echipei, Johannes Kuehn, de la Universitatea Leibniz din Hanovra (Germania).

Ghidându-se după această idee, Kuehn şi colegul lui Sami Haddadin sunt în curs de dezvoltare a unui sistem pe care-l numesc „sistem nervos artificial robotic”.

 

Pentru ca sistemul să funcţioneze, trebuie să fie capabil atât să identifice sursele senzoriale de durere (cum ar fi o flacără sau un cuţit) şi să-şi dea seama ce trebuie să facă cu privire la această sursă (o acţiune sau un reflex adecvat). Echipa foloseşte sistemul nervos uman ca sursă de inspiraţie.

Cei doi au testat unele idei, folosind un braţ robotic cu un senzor de deget, care poate detecta presiunea şi temperatura. Acesta foloseşte un plasture de ţesut modelat pe pielea umană pentru a înţelege cât de multă durere ar fi simţit şi, prin urmare, ce măsuri să ia.

Munca echipei lui Kuehn şi Haddadin este încă în curs de desfăşurare, dar cei doi au prezentat o lucrare despre experimentele lor la IEEE International Conference privind Robotica şi Automatizarea (ICRA) din Stockholm, Suedia.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante