Paradisul românesc cu cel mai ozonat aer. Galerie foto

by Ana Balan on Jun 7, 2016 Știință 958 Vizualizari

În noul paradis românesc, staţiunea Colibiţa din judeţul Bistrița-Năsăud, turiştii pot sta la plajă pe şezlong sau pot face o baie în apa răcoroasă, în timp ce admiră crestele munţilor. La 900 de metri altitudine, căldura este mai uşor de suportat în zilele caniculare de vară, mărturisesc turiştii care ajung la Colibiţa. De asemenea, an de an, zona este plină de turiştii fermecaţi de peisajul care îţi taie răsuflarea.

 

“În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentraţie asemănătoare de ozon în aer şi un aer la fel de pur se mai găseşte în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Alpi”, afirmă preşedintele Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

 

Până în urmă cu zece ani, la Colibiţa erau doar vreo 50 de case ale localnicilor strămutaţi, însă în ultimii zece ani zona s-a dezvoltat şi au fost construite aproximativ 400 de case de vacanţă, vile şi pensiuni. Acum, turismul este în plină ascensiune, fiind amenajat pe malul lacului un complex turistic privat, unde o noapte de cazare costă circa 70 de lei, în timp ce un bungalow de lux cu vedere la lac costă circa 450 de lei.

 

Această fermecătoare zonă oferă multe posibilități de destindere și relaxare. Iubitorii de drumeții pot să colinde dealurile și munții pe traseele montane marcate până la Tăul Zânelor, la izvorul de apă minerală Borcut sau pe Vârful Bistricioru. De asemenea, se poate practica ciclismul montan, alpinismul, plimbările cu barca pe lac…

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante