Incredibilă comoară romană de pe urma unui naufragiu vechi de 1600 ani

Recomandat by Ana Balan on Jun 7, 2016 Știință 867 Vizualizari

Incredibilă comoară romană

O pereche de scufundători au descoperit un masiv tezaur subacvatic, plin cu statui de bronz, figurine complicate şi mii de monede, ascunse în interiorul unei nave naufragiate vechi de 1.600 de ani, în portul vechi din Cezareea, Israel.

Artefactele, care poartă sigiliile imperiului roman, reprezintă cel mai mare depozit a unei astfel de comori găsite în Israel, în mai mult de 30 de ani, şi a uimit arheologii cu „extraordinara lor stare de conservare”.

„Acestea sunt nişte descoperiri extrem de interesante, care în afară de frumuseţea lor extraordinară, sunt de o mare importanţă istorică”, a declarat presei Jacob Sharvit(en), directorul Unităţii de Arheologie Marină al Autorităţii Antichităţilor din Israel.

Potrivit Reuters(en), prada include o lampă de bronz ilustrând imaginea zeului soare Sol, o figurină a zeiţei Luna şi o lampă cu forma unui sclav african.

Există fragmente de mărime naturală ale statuilor turnate în bronz, figurine de animale, inclusiv o balenă şi un mistreţ sălbatic cu cap de lebădă, şi grămezi de monede cu o greutate totală de 20 de kilograme, purtând imaginile împăraţilor romani Constantin şi Licinius.

 

 

„O colecţie ca aceasta nu a mai fost găsită în Israel, în ultimii 30 de ani.
Statuile de metal sunt descoperiri arheologice foarte rare, deoarece acestea au fost întotdeauna topite şi reciclate în antichitate”, a spus Sharvit(en).

„În multe săpături marine efectuate în Cezareea, au fost găsite doar un număr foarte mic de statui de bronz…
Nisipul a protejat statuile; în consecinţă ele sunt într-o stare de conservare uimitoare ca şi cum acestea ar fi fost turnate ieri, dar nu 1.600 de ani în urmă”, a adăugat el.

Unele dintre obiecte au fost datate cu secolul al 4-lea, în timp ce altele se crede că provin din secolele 1 şi 2, relatează Associated Press(en).

Scufundătorii Ran Feinstein şi Ofer Ra’anan din oraşul israelian Ra’anana au localizat nava comercială naufragiată acum câteva săptămâni, iar arheologii de atunci au început recuperarea ei atentă.

„Ne-a luat câteva secunde pentru a înţelege ce se întâmplă”, a declarat Ra’anan pentru Associated Press, adăugând că atunci când au găsit prima lor sculptură, au lăsat-o la fundul mării pentru a investiga zona în continuare şi atunci când au găsti-o pe a doua, ei s-au priceput că au dat peste ceva extraordinar.

„A fost minunat. Mă scufund aici în fiecare weekend şi n-am găsit niciodată aşa ceva”, a spus el.

Comorile sunt acum în siguranţă pe uscat şi în grija Autorităţii Antichităţilor din Israel, al cărui personal le va prepara pentru examinare şi conservare.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante