Ce declară astrofizicianul Neil DeGrasse Tyson despre adepții teoriei Pământului Plat

by Ana Balan on Jun 8, 2016 Știință 1317 Vizualizari

Există încă adepți ai teoriei Pământului plat și a poziționării acestuia în centrul Universului. Întrebat de cei de la Huffington Post despre acest subiect, astrofizicianul Neil deGrasse a comparat nivelul de logică și de înțelegere al oamenilor care cred acest lucru, cu cel al copiilor care cred că persoanele de le TV vorbesc cu ei și îi pot vedea.


Când ești un copil mic crezi că ești centrul propriului tău univers. Procesul de maturizare te învață să vezi lucrurile altfel, iar acest lucru nu este valabil doar când suntem oameni mari, ci și când creștem ca civilizație. Cu toate că Pământul părea plat pentru oamenii din trecut, care nu aveau cunoștințele și instrumentele tehnologice pentru a cerceta, astăzi avem mai multe dovezi care să arate că planeta noastră este rotundă, inclusiv fotografiile programului Apollo. Nu mă deranjează faptul că unii oameni nu cunosc sau nu vor să cunoască anumite lucruri. Dar dacă tu nu știi, însă vrei să îi influențezi și pe alții cu teoria ta, este periculos. Eu cred că principalul vinovat este sistemul de învățământ. Cum poți să dai o diplomă de absolvire unu tânăr care nu poate face diferența dintre ceea ce este și nu este adevărat despre lumea în care trăiește?”, a spus Tyson.

 

Presa de peste ocean alocă spații largi dezbaterii acestei teorii reînviate, după ce cunoscutul artist de rap B.O.B a declarat recent faptul că Pământul este plat și că poate demonstra acest lucru prin utilizarea matematicii și a fizicii. Nu se cunoște dacă campania dusă de raperul american este doar una de marketing, în vederea atragerii atenției și a creștere popularității în rândul tinerilor, sau chiar crezul acestuia. Cert este că declarațiile sale au fost urmate în cascadă de multe alte mărturii și teorii ale internaților din întreaga lume.

Printre cei care susțin teoria Pământului plat se numără și doctorul olandez în științe Klaas Dijkstra, autor al mai multor cărți pe această temă. Conform acestuia Pământul ar fi un disc, înconjurat la margine de ceea ce noi numim Polul Sud. Pentru Klaas Dijkstra lumea se oprește acolo, aerul este subțire iar busola nu mai indică bine. Polul Nord este în centrul Pământului plat a lui Dijkstra.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante