Mecanismul de creare a imaginii în creier

by Ana Balan on Jun 9, 2016 Știință 1010 Vizualizari

Neurologii de la Universitatea Stanford au arătat că abilitatea unei persoane de a recunoaște obiecte și de a determina amplasarea lor în spațiu depinde de interacțiunea dintre regiunile creierului responsabile pentru procesarea informației vizuale, formarea memoriei episodice și abilitatea de a proiecta rute. Articol publicat pe site-ul bioRxiv.

Creierul uman procesează cantitatea mare de informații vizuale, subliniind multe atribute - culoare, orientare, mișcarea în spațiu, care sunt apoi combinate într-o singură imagine. Această capacitate este numită percepția scenelor naturale (processing natural scenes). Oamenii de stiinta cunoșteau, ca unele parti ale creierului pot juca un rol in perceptie, dar le-a ramas neclar modul in care aceste zone interactioneaza una cu cealaltă.

Vezi șiCreierul uman cel mai complicat organ

Cercetatorii au folosit datele obtinute prin cercetare in cadrul Proiectului Connectome uman ( Human Connectome Project) ,al cărui scop a fost de a oferi cele mai complete hărți ale conexiunilor neuronale din creierul uman. Cu ajutorul instrumentelor statistice, Neurologii au studiat cât de strînse legături există în diferite zone ale creierului implicate in perceptia scenelor naturale.

Vezi și9 lucruri interesante, pe care nu le știm despre propriul creier

Neurologii au descoperit că percepția scenelor naturale este asigurată de două rețele neuronale diferite, amplasate in zona parahippocampal (PPA)- zona a creierului care după cum se cunoaște se activează ca răspuns la zonele de imagine.Una  dintre rețele include site-uri zonei occipitale și partea din spate a PPA. A doua este formată din girusul parietal inferior, cortexul retrosplenic și partea anterioară a PPA. Se conecteaza la hipocampul și participă la formarea memoriei epizodice și navigare.

Hipocampul este o parte a creierului care este responsabil pentru formarea emoțiilor, ascunzând informații importante, procesarea memoriei, inclusiv spațiul.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante