Cel mai vechi calculator astrologic- mecanismul Antikythera,folosit pentru prezicerea viitorului

by Ana Balan on Jun 11, 2016 Știință 1477 Vizualizari

Proiectul  conceput de zece ani  pentru a dezvălul secretul asupra unuia dintre cele mai renumite enigme științifice ale secolului trecut, a dat rezultate neobișnuite.Mulți fani ai misterelor antice nerezolvate,fără îndoială,au auzit despre mecanismul Antikythera - o descoperire neobișnuită, care a fost recuperat în anii 1900-1901.

 

 

Un dispozitiv mecanic ce a fost găsit în apropierea insulei grecești Antikythera, după care a  și primit numele.

Mecanismul găsit este format din roți dințate cu cel puțin 30 de bronz, plasate într-o cutie de lemn.

Acest mecanism a fost ridicat la suprafață complet, dar apoi împărțit în trei bucăți, care sunt în prezent împărțite în 82 de părți, fiind stocate în Muzeul Național de Arheologie din Atena. Patru fragmente de dispozitive includ roți dințate, dintre care cea mai mare are un diametru de 140 m și 223 de dinți.Unele dintre aceste părți ale mecanismului au inscripții de lectură, care este dificil de discifrat din cauza stratului de oxid gros. Timp de decenii, oamenii de știință nu au putut să înțeleagă scopul dispozitivului misterios, și numai în ultima jumătate de secol, fiind folosite noi metode de analiză  s-a aflat mai multe despre el.

 

 Perioada sa de construcție este estimată a fi între 150 și 100 î.Hr.  și că acesta este mecanismul cel mai complex din antichitate, care a ajuns până în zilele noastre. Nimic comparabil după complexitate, nu a fost făcut de către omenire, pentru cel puțin încă timp de mii de ani.

Mecanismul Antikythera este denumit primul calculator, deoarece  este un dispozitiv analogic ce ar fi putut simula cicluri astronomice complexe.

Pana in 2005, mecanismul a fost studiat prin analiza cu raze X, dar din2005 a fost început un proiect de nivel internațional Antikytera Mecanism :"Proiect de cercetare pentru studierea și reconstrucțiea dispozitivului misterios." Astfel oamenii de știință din diferite țări au început să aplice metode fizice mai avansate. Pană în prezent, cercetorii si-au concentrat atenția pe uneltele individuale ale mecanismului.

"Ultimul  studiu confirmă faptul că mecanismul afișa planete și arăta poziția Soarelui și a Lunii pe cer”, a declarat Mike Edmunds, profesor de astrofizică de la Universitatea din Cardiff, Țara Galilor, care face parte din echipa de cercetare. Dar, dincolo de oglindirea cerului, inginerii lui antici l-ar fi putut utiliza și pentru un scop mai puțin științific. Mai clar, pentru a prezice viitorul, o curiozitate specific umană dintotdeauna.

Edmunds, care a lucrat la proiect timp de aproximativ 10 ani, a explicat că decodarea inscripțiilor a oferit informații de mare valoare, referitoare la culoarea unei viitoare eclipse.”Nu suntem siguri cum să interpretăm acest lucru, pentru a fi corecți, dar ar putea sugera că diferitele culori ale unei eclipse erau un soi de presimțire sau semnal. Anumite culori puteau fi mai bune decât altele în privința a ce urma să se întâmple”, a declarat acesta.

„În cazul în care este așa, și noi interpretăm acest lucru în mod corect, este prima dată când avem în acest mecanism o mențiune reală de astrologie mai degrabă decât de astronomie”, a adăugat cercetătorul. Cu toate acestea, a ținut el să sublinieze, obiectivul principal al mecanismului a fost astronomic, și nu astrologic.

 

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!