Un progres record al arhiologilor, obținut cu ajutorul tehnologiei laser în pădurile Cambodgiei

by Ana Balan on Jun 14, 2016 Știință 826 Vizualizari

Tehnologia cu laser de ultimă generaţie i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să facă o descoperire importantă: oraşe antice ascunse sub pământ, oraşe care, potrivit specialiştilor, ar fi consituit cel mai mare imperiu din lumea secolului al XII-lea.

Descoperirea aparţine arheologilor care studiază Cambodgia. Aceştia au fost uimiţi să găsească oraşele medievale, despre care nu există date amănunţite, foarte aproape de templul antic Angkor Wat. Aceste locuri misterioase sunt considerate acum ca fiind cheia desluşirii tuturor necunoscutelor din istoria continentului asiatic.

 

Potrivit The Guardian, dezvăluirile vor fi făcute publice oficial în Journal of Archeological Science de arheologul australian Damian Evans, care va vorbi despre felul în care tehnologia laser de ultimă generaţie a reuşit să scoată la iveală mai multe oraşe vechi, cu „vârste” estimate între 900 şi 1.400 de ani.

Acestea sunt situate exact sub pădurea tropicală, iar unele dintre ele concurează la suprafaţă cu Phnom Penh, capitala Cambodgiei.

Unii dintre experţi cred că aceste oraşe formau, în secolul al XII-lea, cel mai mare imperiu din lume, cu cea mai mare populaţie.

„Avem oraşe întregi sub pădure tropicală despre care nimeni nu a ştiut până acum. Acum avem mărimea lor şi ştim că sunt mari, comparabile cu Phnom Penh”, a explicat arheologul Evans.

Evans a obţinut fonduri de la Consiliul European pentru Cercetare. A reuşit să primească sponsorizarea ca urmare a succesului pe care l-a înregistrat în 2012, cu acelaşi tip de cercetare laser, când a descoperit o reţea urbană care unea oraşele-templu din perioada medievală a Cambodgiei.

 

În cadrul acelei cercetări au ieşit la iveală detalii interesante şi aproape incredibile despre populaţiile antice, cum ar fi sisteme elaborate de irigaţie, dar şi dominaţia pe care aceste popoare o aveau asupra unor regiuni întinse

Ruinele templului Angkor, care se găsesc în parcul arheologic Angkor, parte a patromoniului Unesco, sunt atracţia turistică numărul unu în Cambodgia, alături de oraşul-templu, Angkor Wat, care se regăseşte chiar şi pe drapelul acestei ţări. Declinul oraşului Angkor, considerat cea mai întinsă aşezare a erei pre-industriale, i-a preocupat de foarte mult timp pe arheologi. Se pare că noile descoperiri realizate cu tehnologia laser vor reuşi să ofere cheia acestui mister.

Cred că aceste noi descoperiri făcute cu ajutorul tehnologiei laser reprezintă cel mai mare progres al ultimilor 50, poate chiar 100 de ani în ceea ce priveşte cunoştinţele noastre despre civilizaţia din Angkor”, a spus Michael Coe, profesor antropolog la Univeristatea Yale din Statele Unite, care a început în 1954 

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!