Un nou tip de găuri negreau descoperit astronomii canadieni .FOTO

by Ana Balan on Jul 5, 2016 Știință 1022 Vizualizari

Astronomii canadieni au descoperit o gaură neagră „ascunsă” în interiorul Căii Lactee. În timp ce au studiat obiectul cosmic, denumit de cercetători „VLA J2130+12″, s-a constatat că acesta se comportă diferit faţă de corpurile similare studiate până în acest moment, deoarece atrage materialul din apropierea sa cu o viteză mult mai scăzută. Mai mult decât atât, specialiştii au aflat că în Univers ar putea exista numeroase structuri de acest tip, poreclite „găuri negre hoaţe”.

Detectarea găurilor negre este un proces anevoios. Astronomii le pot „vedea” în funcţie de efectul pe care acestea le produc asupra materiei aflate în apropierea lor, ceea ce înseamnă că obiectele cosmice ar putea rămâne neidentificate pentru foarte multă vreme.

„În mod normal, descoperim găuri negre în momentul în care ele propulsează o cantitate foarte mare de materie. Înainte ca obiectele cosmice să ajungă în interiorul găurilor, temperatura lor devine foarte mare, iar ele încep să emită raze X. Structura pe care noi am identificat-o desfăşoară această activitate fără a se lăsa foarte uşor observată, ea fiind practic o gaură neagră hoaţă”, susţine Bailey Tetarenko (Universitatea din Alberta, Canada), coordonatorul echipei de cercetare care a realizat descoperirea.

Oamenii de ştiinţă au aflat de existenţa lui VLA J2130+12 după ce au detectat o sursă de unde radio neobişnuită. Ondulaţiile erau emise atât de puternic încât ele sugerau prezenţa unei găuri negre, însă, în acelaşi timp, erau însoţite de pulsaţii de raze X foarte slabe, ce nu corespund, în mod normal, identificării unor găuri negre. Prin urmare, specialiştii au concluzionat că ceea ce tocmai descoperiseră era o gaură neagră ce capta materie din apropiere cu o viteză scăzută.

 VLA J2130+12 are o masă echivalentă cu 1/10 – 1/5 din cea a Soarelui şi se află la o distanţă de 7200 de ani-lumină faţă de acesta. Gaura neagră a fost studiată folosind date obţinute de Observatorul de raze X Chandra, Telescopul Spaţial Hubble şi Observatorul Karl G. Jansky Very Large Array.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante