(FOTO) Cum cresc oamenii de știință legume pe sol marțian

by Ana Balan on Jul 10, 2016 Știință 1062 Vizualizari

Inspiraţi de filmul „Marţianul”, în care personajul principal creştea legume pe Marte, oamenii de ştiinţă au încercat şi ei să crească legume în sol „marţian”, scrie ModernFarmer.com.

Este clar că pământul adus de pe Marte nu are suficienţi nutrienţi precum pămân de pe Terra. Dar şi pe planeta noastră există o mulţime de soluri, cum ar fi pământul din pădurile tropicale, care nu conţine nutrienţii cei mai importanţi pentru creşterea unei plante. Și chiar şi în aceste condiţii, oamenii au descoperit de multe ori modalităţi de a spori nutrienţi, astfel încât să fie plantate legume.

Problema cea mai mare, din punctul de vedere al unui om de cercetare olandez de la Universitatea Wageninger, nu este dacă legumele şi fructele pot creşte, ci dacă acestea sunt comestibile. Solul marţian este dens în metale grele, cum ar fi cadmiu şi plumb, care pot fi absorbite de plante, şi pot face fructele şi legumele toxice.

 

 

Dar mai sunt şi alţi factori care ar putea împiedica creşterea legumelor sau fructelor pe Marte. Spre exemplu lipsa gravitaţiei sau acţiunea diverselor substanţe chimice din atmosfera de pe această planetă.

„În cazul în care suntem siguri că mazărea, cartofii, roşii sau morcovii cultivaţi în solul adus de pe Marte sunt comestibile, atunci vom organiza o masă pentru sponsorii noştri”, spun cercetătorii olandezi.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante