Creierul printat 3D ar putea elucida unul dintre cele mai mari mistere

by Ana Balan on Feb 9, 2016 Știință 908 Vizualizari

Prin printarea 3D a unui creier fals din gel şi monitorizarea „creşterii” acestuia, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au descoperit modul în care cortexul uman îşi dezvoltă circumvoluţiunile.

Descoperirea a fost publicată în revista Nature Physics și ar putea elucida misterul legat de structura materiei noastre cenuşii. Ar putea, de asemenea, ajuta chiar la înţelegerea anumitor tulburări care pot fi legate de cadrul de pliere sau cel debordant al creierului. Cercetătorii „au furnizat prima dovadă experimentală a teoriei creşterii diferenţiale şi au demonstrat că şi forţele fizice, nu doar procesele biochimice, joacă un rol critic în dezvoltarea neuronală.

Descoperirile lor ar putea avea rezultate importante pentru diagnosticarea clinică, tratarea şi prevenirea a varii tulburări neurologice”, a declarat Ellen Kuhl, de la Universitatea Stanford, care nu a fost implicată în studiu. Când ne referim la creier, vorbim despre circumvoluţiuni, acele cute (alungite şi sinuoase) de pe suprafaţa exterioară a creierului, mărginite de şanţuri. Dar nu toate speciile au creiere dotate cu aceste cute. Spre exemplu şobolanii au creiere netede de culoare roz. La fetuşii umani nu se începe dezvoltarea acestor cute până la a 23-a săptămână în uterul mamei.

Oamenii de ştiinţă au constatat că această structură plină de ”falduri” a creierului are, de fapt, unele beneficii majore: permite realizarea mai multor conexiuni în cortex (stratul de la suprafaţa creierului nostru, care este format din „materie cenuşie”). „Fiecare neuron cortical este conectat cu 7.000 de alţi neuroni, care rezultă în 0,15 de cvadrilioane de conexiuni şi mai mult de 150.000 de km de fibre nervoase”, a explicat Ellen Kuhl pentru LA Times.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante