Ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate de astronauții americani pe Lună?

by Ana Balan on Jul 15, 2016 Știință 925 Vizualizari

La data de 20 iulie 1969, Apollo 11 a aterizat pe Lună. Cu cuvintele nemuritoare, „Un pas mic pentru un om, un salt uriaş pentru omenire“, Neil Armstrong a devenit primul om care a pus piciorul pe un alt astru ceresc decât Pământul. La scurt timp după el, Buzz Aldrin a păşit şi el pe Lună. Cei doi şi-au petrecut următoarele două ore şi jumătate explorând, făcând fotografii şi colectând de probe. Înainte de a face cale întoarsă, Apollo 11 a lăsat dovezi ale trecerii oamenilor pe acolo. În afară de urma ghetei lui Armstrong şi o grămadă de gunoi, astronauţii au plantat şi un steag al SUA, din nailon, de 90 pe 150 cm. Misiuni Apollo ulterioare au repetat gestul. Dar ce s-a întâmplat cu toate aceste steaguri? Sunt încă în picioare după aproape o jumătate de secol?

În ceea ce priveşte steagul misiunii Apollo 11, atunci când motorul a pornit şi nava s-a îndepărtat de Lună, Aldrin a spus că a văzut că steagul a fost atins de explozia rocilor. Oricum, se crede că ar avea puţine şanse să reziste pe mediul dur al Lunii. Praful lunar extrem de abraziv şi razele ultraviolete nefiltrate ale soarelui ar fi albit rapid steagul şi l-ar fi dezintegrat. 

De fapt, steagul nu a fost conceput să dureze mult timp. A fost achiziţionat de la compania Annin din New Jersey, cel mai vechi producător american (din 1847), cu cinci dolari şi 50 de cenţi (care ar însemna azi aproximativ 35 de dolari). Drapelul a fost făcut din nailon obişnuit, fără nicio intenţie de a exista pe Lună pentru foarte mult timp, cu atât mai puţin pentru zeci de ani sau mai mult. În 2008, Dennis Lacarrubba, un angajat de la Annin, a declarat că nu crede să fi rămas ceva din acel steag. „Trebuie să fie cenuşă“.

Alte cinci steaguri au mai fost înfipte pe Lună de echipajele de pe Apollo 12, 14, 15, 16 şi 17. Nici aceste steaguri nu au fost făcute special pentru a supravieţui în cosmos.

Pe măsură ce tehnologia a avansat, din 1972, anul ultimei misiuni cu echipaj uman pe Lună, mai multe navete au luat imagini în detaliu de pe suprafaţa satelitului natural al Pământului. În 2012, The Lunar Reconnaissance Orbiter Camera a petrecut peste trei ani pe orbita Lunii şi a făcut fotografii de înaltă rezoluţie. Imaginile trimise au confirmat faptul că steagul lăsat de Apollo 11 şi, eventual, şi cel al misiunii Apollo 15 nu numai că au supravieţuit, dar sunt încă în picioare. Mulţi nu vor să creadă că e adevărat, fiindcă materialele n-ar fi rezistat şi oricum, s-a decis că acelea ar fi steaguri doar după nişte umbre surprinse de camere. Întrebarea e de ce celelalte steaguri s-au dezintegrat, iar acestea două nu? 

LROC a mai reperat şi alte lucruri lăsate în urmă de oameni, rucsacuri şi rovere. Dar nicio imagine clară. Este cel puţin ciudat că, după atâta timp, cu tehnologia avansată de azi, nu putem vedea clar steagurile sau alte lucruri de pe suprafaţa selenară şi deducem că sunt acolo doar în funcţie de mişcările umbrelor. 

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante