ULUITOR: Arma secreta pentru cucerirea planetei Marte!

by Ana Balan on Aug 5, 2016 Știință 1031 Vizualizari

Experientele au demonstrat ca prunele au capacitatea de a proteja organismul astronautilor de efectele negative ale radiatiilor spatiale.

Perspectivele unei calatorii spre planeta rosie a devenit mai putin indepartata: oamenii de stiinta au facut un important pas inainte in privind protectiei astronauitilor fata de cel mai mare pericol din spatiu: radiatiile. Potrivit revistei Nature, particulele incarcate emise de Soare, protonii si ionii de inalta energie care provind de dincolo de sistemul nostru, constituie unul dintre principalele obstacole ale deplasarilor in spatiu pe distante lungi.

Iar daca locatarii Statiei Spatiale Internationale sunt aparati de magnetosfera terestra, nu acelasi lucru se poate spune despre calatorii spre Marte sau alte planete indepartate, direct expusi acestui pericol. Provocand un adevarat evantai de consecinte nefaste pentru organismul uman, radiatiile spatiale stimuleaza activitatea celulelor care degradeaza tesutul osos, facand oasele din ce in ce mai fragile. 

Pentru a bloca acest proces, oamenii de stiinta de la NASA au propus patru posibile remedii: acidul dihidrolipoic (DHLA), un cocktail de antioxidanti, ibuprofen si ... prune. In urma testelor efectuate pe soareci de laboratori, expertii au fost surprinsi de rezultatele obtinute. Astfel, in timp ce cocktailul de antioxidanti s-a dovedit absolut ineficient, iar ibuprofenul pus sau in amesctec cu acidul dihidrolipoic a reprimat partial activitatea genelor responsabile de deteriorarea oaselor, efectul prunelor a fost unul total neasteptat.

Experimentul a fost repetat, dar rezultatul a fost acelasi: oasele soarecilor hraniti cu prune au ramas intacte. Incurajati, oamenii de stiinta intentioneaza sa extinda cercetarile, folosind, de aceasta data si alte animale. In plus, ei vor incerca sa inteleaga care dintre elementele chimice continute in prune are darul de a asigura o asemenea protectie.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante