Colonizarea planetei Marte și explorarea sistemului solar

Recomandat by Balan Denis on Oct 2, 2016 Univers 669 Vizualizari

Sistemul de transport spațial pe care compania SpaceX îl construiește pentru a începe colonizarea planetei Marte ar putea să-i transporte pe oameni și dincolo de Planeta Roșie, până la Europa, satelitul lui Jupiter care ascunde sub gheață un vast ocean, sau chiar mai departe, spre marginile sistemului solar, a anunțat șeful SpaceX. Elon Musk și-a prezentat marți proiectele spațiale cu ocazia unei conferințe susținute la Guadalajara, la cea de-a 67-a ediție a Congresului Astronautic Internațional (IAC), potrivit SPACE.com.

Cu această ocazie a devenit clar faptul că pentru Elon Musk și compania sa miza nu este doar de a păși pe Marte ci de a deschide întregul sistem solar misiunilor de explorare și colonizare cu echipaje umane. Colonizarea planetei Marte reprezintă însă un prim pas important în această odisee prin sistemul solar.

Elon Musk a prezentat în cadrul conferinței conceptul de Sistem de Transport Interplanetar (ITS) la care lucrează SpaceX. ITS este format dintr-o rachetă reutilizabilă și o navetă spațială și ar putea deveni calul de povară al unor viitoare misiuni de colonizare a Planetei Roșii. Astfel, aproximativ 1 milion de coloniști ar putea ajunge pe Marte la bordul unor vehicule spațiale ITS pentru a pune bazele unei așezări umane permanente și autosuficiente, prima de acest fel din afara Pământului.

„Acest sistem (ITS n.r.) îți oferă libertatea de a merge oriunde vrei în sistemul solar”, a susținut Musk în fața participanților la congres. Cu ajutorul unor puncte de reaprovizionare cu combustibil plasate în puncte strategice, prin sistemul solar, „am putea călători până la Centura Kuiper sau dincolo de ea, la Norul Oort”, a adăugat Musk. Centura Kuiper este formată din asteroizi și planete pitice aflate dincolo de orbita planetei Neptun (de unde și denumirea de obiecte transneptuniene), printre care și planeta pitică Pluto, iar Norul Oort este așa-numitul „tărâm al cometelor” și se află dincolo de Centura Kuiper, la marginea sistemului solar, la distanța de aproximativ 2000 UA față de Soare (1 unitate astronomică este egală cu distanța medie dintre Pământ și Soare, adică 150 de milioane de kilometri).

Racheta care va pune în mișcare sistemul ITS va fi cea mai puternică rachetă construită vreodată. Varianta reutilizabilă a acestei rachete va putea să transporte în spațiu o încărcătură de 300 de tone, în timp ce varianta de unică folosință, mai puternică, va putea să transporte în spațiu o încărcătură de 550 de tone. Aceste rachete vor propulsa navete spațiale ce vor avea capacitatea de 100 de locuri pentru exploratori și coloniști.

Atunci când Pământul și Marte se vor alinia favorabil pentru misiuni interplanetare (o dată la fiecare 26 de luni), o flotă de navete spațiale va aștepta semnalul de pornire de pe orbita terestră. Durata unei astfel de călătorii între Pământ și Marte va fi de 80 de zile.

Sistemul ITS — atât racheta cât și naveta spațială — vor fi dotate cu noile și puternicele motoare Raptor care funcționează cu un amestec de oxigen și metan. Ambele ingrediente ale combustibilului pot fi produse la fața locului, pe Marte dar și în numeroase alte locuri din sistemul solar, făcând posibilă realimentarea departe de Terra. Astfel Sistemul de Transport Interplanetar va putea ajunge foarte departe în sistemul solar, în condițiile în care dispune de stații de realimentare din loc în loc.

„Prin amenajarea unui depozit de carburant în centura de asteroizi (între Marte și Jupiter n.r.) sau pe unul dintre sateliții lui Jupiter, vom putea realiza curse între Marte și Jupiter fără nicio problemă”, a susținut Elon Musk. “Ar fi extraordinar să trimitem o misiune cu echipaj uman și pe Europa”, a mai adăugat el aducând în discuție acest satelit cu totul special al planetei Jupiter care dispune de un ocean lichid sub crusta de gheață de la suprafață, ocean în care ar putea exista viață.

Amenajarea unor depozite de combustibil pe Titan, unul dintre sateliții lui Saturn și pe Pluto, ar extinde raza de acțiune pentru ITS până chiar la îndepărtatul Nor Oort. „Acest sistem simplu, bazat pe stații de alimentare de-a lungul drumului, ne poate deschide accesul la întregul sistem solar”, a subliniat el.

Revoluționar pentru explorarea sistemului solar, ITS nu este însă o soluție pentru misiuni interstelare, în acest caz fiind nevoie de viteze extreme. Musk a mai susținut că va fi nevoie de o nouă generație de sisteme de propulsie, probabil pe bază de antimaterie, pentru a putea călători de la o stea la alta.

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!