Studiu: Persoanele care citesc în mod regulat trăiesc mai mult decât restul

by Ana Balan on Aug 14, 2016 Studiu 1089 Vizualizari

Potrivit unui studiu realizat de cei de la Universitatea Yale, cititul nu doar că ne îmbogățește din punct de vedere cultural dar ne și prelungește viața. Conform datelor statistice, persoanele care citesc cărți cel puțin 30 de minute pe zi, trăiesc cu până la doi ani mai mult decât cei care nu fac acest lucru.

Raportul care va fi publicat în numărul din septembrie al revistei Social Science & Medicine, a analizat viețile a 3,500 de persoane pe parcursul ultimilor 12 ani. În urma investigațiilor s-a observat faptul că  80% dintre cei care nu obișnuiau să includă în rutina zilnică cititul, au decedat cu mult înaintea cititorilor, aceștia din urmă având o viață mai lungă în medie cu circa 23 de luni.

De asemenea am constatat că citirea cărților oferă un beneficiu mai mare decât citirea ziarelor sau a revistelor. Am descoperit că acest efect este probabil pentru că poveștile din cărți antrenează mult mai mintea cititorului oferindu-i beneficii mai cognitive și, prin urmare, chiar o creștere a duratei de viață. Capacitatea de asimilare prin citire duce la îmbunătățirea vocabularului, a raționamentului, a concentrării, la o gândire critică și analitică. În al doilea rând cărțile pot promova empatia sau inteligența emoțională, care pot duce la o dorință mai mare de supraviețuire”, a declarat Avni Bavishi, profesor la Școala de Sănătate Publică din cadrul Universității Yale, pentru ediția electronică a cotidianului The Guardian.

La polul opus, un studiu anterior efectuat tot de aceeași echipă de cercetători a constatat faptul că persoanele de peste 65 de ani petrec în medie de 4,4 ore pe zi în fața televizorului, iar cei care totuși mai citesc, se orientează în principal către răsfoirea de publicații electronice sau tipărite în detrimentul cărților. În medie oamenii alocă doar 3,92 de ore pe săptămână pentru cărți și 6,10 ore pentru alte publicații periodice.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!