Americanii intenționează să bombardeze cu plasmă atmosfera terestră. Motivul?

by Ana Balan on Aug 25, 2016 Studiu 1106 Vizualizari

US Air Force intenționează să bombardeze cu plasmă atmosfera superioară terestră pentru a stimula o creștere a recepției undelor radio pe întreg Pământul. Sateliții de mici dimensiuni numiți CubeSats vor fi folosiți pentru a efectua această încărcare cu ioni din ionosferă, partea superioară a atmosferei, caracterizată de o ionizare produsă de radiația solară.

Ionosfera influențează modul de propagare a undelor radio pe întreaga suprafață a Pământului. Prin adăugarea gazului ionizat, a plasmei, stratul ar trebui, teoretic, să devină un mai bun propagator de semnal, lucru ce ar duce la o îmbunătățire a comunicațiilor pe Terra. La baza teoriei stă și faptul că în prezent, pe timpul nopții, când există o densitate mai mare a ionosferei, există o recepție mult mai bună a semnalelor radio. Un avantaj secundar al proiectului ar fi o protecție mai bună în fața furtunilor solare.

În timp ce întreaga idee de a „bombarda cerul cu plasmă” ar putea părea desprinsă dintr-un film SF, nu este pentru prima dată când oamenii de știință încearcă să dezvolte un asemenea proiect. În anii 1990, în Alaska, americanii se foloseau de mai multe antene pentru a genera plasmă și consolida ionosferă terestră, însă acum, cei de la Air Force doresc o soluție mult mai modernă.

Totuși proiectul este de abia la început, este un drum lung de parcurs până la implementarea sa, însă cercetătorii ne asigură că acesta va fi în viitor pus la punct și gata de a ne îmbunătății semnalele radio captate de rețelele terestre de comunicații.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!