Un studiu stiintific explica de ce este bine pentru sanatate sa ierti si sa uiti

by Ana Balan on Oct 14, 2016 Studiu 6605 Vizualizari

O vorba veche spune ca a gresi e omeneste, dar a ierta este divin. Acum, o cercetare efectuata in SUA arata ca iertarea persoanelor care ne-au provocat o neplacere ajuta la imbunatatirea propriei sanatati.

Cercetatorii de la University of California, din San Diego, au descoperit ca persoanele care renunta la manie au sanse mai mici de a inregistra o crestere brusca a tensiunii arteriale.

In cadrul studiului, cercetatorii au cerut celor 200 de voluntari participanti sa se gandeasca la un moment in care un prieten i-a ofensat. Aproximativ 100 dintre participanti au fost rugati sa se gandeasca la modul in care i-a maniat acest act, iar ceilalti voluntari au fost incurajati sa se gandeasca la moment intr-un mod mai conciliant.

Apoi, tuturor participantilor le-a fost distrasa atentia pentru 5 minute, timp dupa care au fost rugati din nou sa se gandeasca la acel eveniment, de data aceasta asa cum isi doreau ei.

Toti voluntarii participanti la studiu erau conectati la aparate care monitorizau tensiunea arteriala si ritmul batailor inimii.

Cercetatorii condusi de Dr. Britta Larsen au descoperit ca voluntarii din grupul celor „maniosi” prezentau o crestere mult mai mare a tensiunii arteriale in comparatie cu cei din grupul voluntarilor care au fost rugati sa priveasca conciliant momentul neplacut. Efectul a fost identificat chiar si dupa perioada de relaxare. In schimb, nu a existat nicio diferenta intre cele doua grupuri in ceea ce priveste ritmul batailor inimii.

Autorii studiului afirma ca acesta sugereaza ca o atitudine iertatoare reduce „reactivitatea” la evenimentele stresante, oferind „o protectie de lunga durata” contra efectelor nocive ale acestor evenimente.

Nu exista dovezi stiintifice care sa indice efecte nocive ale cresterii tensiunii arteriale pentru un interval scurt de timp, insa daca hipertensiunea se mentine pe termen lung, aceasta creste riscul de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral.

In Marea Britanie, se estimeaza ca 30% dintre adulti sufera de hipertensiune, iar majoritatea dintre acestia nu sunt constienti de acest fapt, deoarece nu exista simptome vizibile. De aceea, cadrele medicale recomanda tuturor adultilor sa isi masoare tensiunea arteriala la fiecare 5 ani.

Cum sa iertam

Sa ierti poate fi dificil, in special daca persoana in cauza nu recunoaste greseala comisa sau, mai mult, continua sa te raneasca.

Dar de fiecare data cand iti vine in minte intrebarea „Cum as putea sa-l/o iert dupa ceea ce mi-a facut?“ gandeste-te la urmatoarele aspecte:

Iertarea este modalitatea prin care te ajuti pe tine sa treci peste incident si sa te vindeci, nu este un bine pe care i-l faci agresorului;

Cu totii suntem oameni, nu suntem perfecti, iar greseala este parte din fiecare dintre noi. Candva, probabil cu intentie sau fara intentie, ai ranit si tu pe cineva drag, care a avut, insa, puterea sa te ierte si sa te accepte asa cum esti;

Intreaba-te care este motivul pentru care ti s-a facut nedreptatea si incearca sa intelegi ce a determinat comportamentul respectiv fata de tine. Stabileste daca, aflat fiind in situatia celeilalte persoane, ai fi reactionat la fel;

Povesteste cuiva apropiat in care ai incredere ca te poate sfatui corespunzator, si care intelege prin ce treci. Cand te confesezi, te descarci de furia acumulata, astfel incat vei putea sa reflectezi la situatie si dintr-un alt punct de vedere, nu numai sub impulsul momentului.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!