Studiu:Gândurile fără stăpânire şi mintea rătăcitoare au o legătură directă cu fericirea

by Ana Balan on Dec 5, 2016 Studiu 748 Vizualizari

Există o zicală veche: „Fericirea este o stare de spirit”. După cum se pare, aceasta este adevărat.

Cum se poate de depăşit depresia şi anxietate?” aşa o întrebare a apărut iniţial pe Quora – o reţea socială unde utilizatorii fac schimb de cunoştinţe, în care la întrebările ce prezintă interes răspund persoane cu cunoştinţe bune în domeniu. 

Răspunsul (en) lui Melissa O’Brien de pe Quora, profesor de antrenare a conştiinţei pe mrsmindfulness.com:

Gândiţi-vă la un moment în care aţi fost foarte nefericit. Voi probabil atribuiţi aceasta unei anumite situaţii specifice, aşa cum ar fi o problemă cu care vă confruntaţi sau probabil datorită unor lucruri pe care le-aţi dorit sau de care aţi avut nevoie.

Voi probabil atribuiţi mental cauza nefericirii voastre acestor factori externi.

De multe ori noi credem că anume problemele noaste, circumstanţele supărătoare din viaţa noastră, sunt acelea care ne fac nefericiţi, şi că, dacă situaţia noastră materială se va schimba la una mai mult dorită, atunci fericirea va fi mai uşor de atins.

Se pare că, totuşi, nu situaţia materială este ceea ce ne face pe noi fericiţi sau nefericiţi.

Un studiu recent de la Harvard arată că gândurile fără stăpânire şi mintea rătăcitoare au o legătură directă cu fericirea[1]

Studiul a descoperit că cei cu mintea în mod constant rătăcitoare au fost mai puţin probabil să fie fericiţi decât cei care pot să se concentreze asupra sarcinilor care le sunt la îndemână.

Acest studiu pare să confirme ceea ce budiştii, înţelepţii şi sfinţii au învăţat mult timp – o minte nedisciplinată creează nefericire şi disfuncţie, şi că cheia spre fericire se află în stăpânirea minţii şi nu în schimbarea factorilor externi din viaţa noastră.

Partea cea mai surprinzătoare a descoperirii este că nefericirea nu se trage doar de la mintea rătăcitoare şi lucrurile neplăcute.

Studiul arată că oamenii mintea cărora rătăceşte la gânduri neutre sau chiar plăcute, sunt la fel mai puţin fericiţi decât cei mintea cărora nu rătăceşte deloc.  [2]

În timpul studiului, oamenii au fost rugaţi să se concentreze pe o anumită activitate. Sa constat că, chiar dacă activitatea a fost un pic plictisitoare, participanţii au fost mai fericiţi dacă mintea lor a fost pe deplin implicată în proces, adică, concentrată la acest moment.

Concluzia este că, atunci când mintea rătăceşte în mod repetat (şi mulţi din noi rătăcesc ziua întreagă, în fiecare zi) aceasta reduce drastic fericirea şi bunăstarea noastră generală. [3]

Fericirea constă în a trăi viaţa la moment

Acest studiu recent de la Harvard serveşte tocmai pentru a confirma rezultatele cercetărilor efectuate pe meditaţie şi concentraţie în ultimii 40 de ani.

Mihaly Csikszentmihalyi, unul din cercetătorii  cei mai importanţi în psihologia pozitivă, descriu această stare ca un „flux” (curgere).

Csíkszentmihályi descrie fluxul ca o  absorbire sau scufundare totală în activitatea în care sunteţi implicaţi.

Nu contează cât de specială este sarcina – ceea ce contează, este prezenţa voastră totală în momentul când o faceţi.

Csíkszentmihá​lyi, de multe ori numit bunicul psihologiei pozitive, a constatat că cele mai fericite momente ale noastre se întâmplă atunci când suntem într-o stare de flux.

În această stare noi suntem extrem de atenţi. Noi suntem total concentraţi într-o direcţie. Această concentrare – contemplaţia de a fi în acest moment – este clipa când apare spontan adevărata fericire. [4]

Atunci când sunteţi total conştient de activitatea voastră, nu sunteţi preocupaţi de regrete sau griji; voi nu planificaţi şi nu doriţi nimic.

Voi nu împrumutaţi energie pentru procesele de gândire şi astfel acestea nu domină conştiinţa voastră.

Fluxul vă permite să vă trăiţi cu adevărat şi profund viaţa, aşa cum ea se desfăşoară aici şi acum.

Poate că, acest lucru este motivul din care cele mai recente cercetări continuă să confirme faptul că conştientizarea creşte fericirea – a fi conştient înseamnă să trăieşti cu adevărat viaţa şi de a profita la maximum de fiecare moment.

Sunt prea ____ pentru a fi fericit

Unor oameni le este foarte greu să creadă că cauzele adevărate ale fericirii sunt atât de simple.

„Sunt prea sărac”, „am prea multe griji”şi „viaţa a fost prea crudă cu mine”, sunt plângerile cele mai răspândite.

Mintea va încerca adesea să vă spună poveşti despre toate celelalte lucruri de care aveţi nevoie înainte de a vă permite să fiţi fericit.

Cu toate acestea, circumstanţele voastre de viaţă pot avea mult mai puţină legătură cu fericirea decât aţi fi putut presupune anterior.

Asociaţia Ştiinţei Psihologice constată faptul, cercetătorii au descoperit că persoanele cu un statut social mai ridicat nu sunt mai susceptibile de a fi mai fericite decât persoanele cu un statut social-economic mai inferior.

Fericirea nu este ceva ce vine de la aceea unde trăieşti, ceea ce îţi poţi permite, carieră sau relaţie mai bună.

Toate doveazile sprijină faptul că fericirea se regăseşte în cultivarea unui mediu mintal sănătos şi echilibrat prin practicarea conştientizării, sau cu cuvintele lui Csíkszentmihályi, prin cultivarea abilităţii de a fi în starea de flux (curgere).

Există o zicală veche: „Fericirea este o stare de spirit”.

După cum se dovedeşte, este adevărat, şi această stare de spirit are un nume: conştientizare.

Dovezile sugerează că, învăţarea acestei aptitudini valoroase este cheia pentru împlinirea adevărată şi de durată.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!