Oamenii sunt alcatuiti din "PULBERE DE STELE"!

by Ana Balan on Jan 13, 2017 Studiu 989 Vizualizari

UN nou studiu stiintific bazat pe analiza a peste 150.000 de stele arata ca planeta noastra, oamenii si tot ce ne inconjoara este alcatuit din pulbere de stele. Un cliseu folosit o lunga perioada de cercetatori pentru popularizarea lucrarilor lor, s-a dovedit absolut corect: in proportie de 97%, oamenii si galaxia sunt formate din aceleasi elemente, scrie space.com.

Elementele de baza care au condus la aparitia vietii pe pamant au fost carbonul, hidrogenul, azotul, oxigenul, fosforul si sulful. Cu ajutorul spectroscopiei, astronomii au constatat ca respectivele substante se regaseste in componenta tuturor stelelor.

Tinand cont de faptul ca elementele emit unde de culoare de diferite lungimi in interiorul stelelor, poate fi calculata compozitia lor evaluand spectrul planetei.

Pentru studiul in cauza au fost folosite datele obtinute de expertii de la Sloan Digital Sky Survey (SDSS) utilizand ca instrument de lucru spectograful Apache Point Observtory Galactic Evolution Experiment, din New Mexico.

Pana in prezent, au fost analizate aproape 200.000 de diferite tipuri de stele in cadrul programului de identificare a exoplanetelor care ar putea gazdui viata de genul celei terestre. Astfel, s-a stabilit ca toate astrele studiate contin elementele enumerate mai sus, dar in cantitati care variaza de la caz la caz.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!