Descoperire ȘOCANTĂ: Acesta este al doilea Brexit din istorie! Primul a avut loc acum mii de ani

by Ana Balan on Apr 5, 2017 Studiu 753 Vizualizari

În cadrul unui studiu publicat marți în jurnalul "Nature Communications" oamenii de știință susțin că dețin dovada potrivit căreia zona Strâmtorii Dover din Canalul Mânecii, care taie regiunile de uscat dintre Marea Britanie și Franța, a apărut în două episoade — o revărsare inițială a unui lac, urmată de o inundație catastrofală, potrivit Agerpres.

"Ruptura zonei de uscat asemănătoare unui pod dintre Dover și Calais a fost, fără îndoială, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Angliei, aceasta contribuind la formarea identității naționale a insulei noastre", susține Sanjeev Gupta, profesor în cadrul Imperial College din Londra, coautor al lucrării. "La finalul Epocii de Gheață, nivelul mărilor a crescut și a inundat definitiv zonele joase, Britania pierzându-și legătura pe care o avea cu continentul", a mai spus el adăugând că "acesta este Brexit 1.0 — un Brexit pe care nimeni nu l-a votat".

Primele piese din acest puzzle au fost descoperite în urmă cu aproximativ zece ani, când cercetătorii au găsit dovezi de natură geofizică ale unor văi gigantice aflate pe fundul mării, în partea centrală a Canalului Mânecii. Ei au emis atunci ipoteza conform căreia rețeaua acestor văi dovedea existența unei megainundații care a înghițit zona de uscat, cauzată probabil de o rupere a coastelor calcaroase ce legau Britania de Franța.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!