Descoperire majoră. Analiza de sânge care anunță cu 1 an înainte apariția cancerului

by Ana Balan on May 29, 2017 Studiu 835 Vizualizari

Persoanele care descoperă la analizele regulate de sânge că au un număr ridicat de trombocite trebuie să intre în alertă și să facă investigații suplimentare.

Creșterea numărului de plachete sau trombocite din sânge peste valoarea normală constituie un "predictor puternic" al cancerului în fază incipientă, se arată într-un studiu realizat de oamenii de știință de la University of Exeter Medical School.

Potrivit studiului realizat la scală largă (40.000 de pacienți), peste 11% dintre bărbații și 6% dintre femeile trecute de 40 de ani care aveau un diagnostic de trombocitoză au descoperit în interval de 12 luni că sunt bolnavi și de cancer.

Trombocitoza este acea patologie care semnifică in analiza paraclinica (de laborator prin recoltare sanguină) creșterea plachetelor/trombocitelor peste valoarea fiziologica de 430.000 – 450.000.

Cele mai frecvente asocieri cu trombocitoza au fost semnalată în cazul cancerelor de plămâni și de colon. O treime dintre pacienții cu trombocitoza nu aveau niciun alt simptom care să îndice prezența cancerului, arată oamenii de știință.

Studiul a fost publicat în revista British Journal of General Practice și atrage atenția asupra posibilității de a salva vieți prin diagnoza timpurie a cancerului.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!