Studiu controversat: Există sau nu o legătură între telefonul mobil şi cancer?

by Ana Balan on Jun 8, 2017 Studiu 694 Vizualizari

Un studiu american recent pe tema legăturii dintre utilizarea telefonului mobil şi cancer divizează comunitatea ştiinţifică. Cercetătorii au descoperit tumori la animale de laborator expuse la unde radio de frecvenţă scăzută, însă unii experţi spun că e o simplă coincidenţă.

Noul studiu reaprinde o dispută mai veche: este sau nu telefonul mobil periculos pentru sănătatea omului?

Acum mai bine de zece ani, Guvernul american a început un studiu pentru a afla un răspuns la această întrebare. Rezultatele preliminare ale anchetei ştiinţifice au fost făcute publice acum câteva zile, iar presa din toată lumea s-a grăbit să scrie că legătura dintre telefonul mobil şi cancer a fost dovedită.

Alţi experţi însă ne sfătuiesc să nu tragem concluzii pripite. Ei argumentează că rezultatele nu ar fi veridice şi chiar dacă sunt, tipurile de cancer implicate ar fi atât de rare, încât riscul de îmbolnăvire ar fi neglijabil.

În plus, potrivit Huffington Post, pentru a dezvolta o formă de cancer, un om ar trebui expus radiaţiilor nouă ore pe zi, şapte zile din şapte, timp de doi ani. Cel puţin asta s-a întâmplat cu şoarecii de laborator. Mai mult decât atât, continuă comentatorul publicaţiei amintite, 2%-3% dintre cobaii masculi au dezvoltat tumori cerebrale, în timp ce femelele au prezentat mai puţine leziuni.

"Dacă eşti cu adevărat preocupat, poartă căşti şi temerile vor dispărea", spune Otis Brawley, şeful echipei medicale de la American Cancer Society, citat de revista Forbes.

Cercetătorul e de părere că studiul indică existenţa unei legături între tipuri rare de cancer şi utilizarea radiofrecvenţelor emise de telefoanele mobile. Mulţi dintre colegii săi cred însă că rezultatul înspăimântător este o simplă concidenţă.

Studiul a inclus extrem de multe tipuri de cancer dezvoltate de şoarecii de laborator, aşa încât chiar şi un rezultat pozitiv ar fi putut fi întâmplător.

Donald Berry, preşedintele Departamentului de Biostatistică şi Matematici Aplicate al M. D. Anderson Cancer Center, afiliat Universităţii din Texas, a declarat că autorii au utilizat în mod eronat statisticile şi că nici un rezultat al studiului nu trebuie considerat semnificativ din punct de vedere statistic.

"Experienţa mea îmi spune că în studiu nu există dovezi convingătoare că telefoanele mobile ar cauza vreun tip de cancer... la oameni sau la şoareci", spune el.

Studiul a fost condus de Programul Naţional de Toxicologie, o colaborare între Institutele Naţionale de Sănătate, Administraţia pentru Alimentaţie şi Medicamente (FDA) şi Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!