Planeta rămâne rapid fără apă; Efectele economice sunt devastatoare

by Balan Denis on May 5, 2016 Studiu 1063 Vizualizari

Până la jumătatea acestui secol, seceta extremă ar putea reprezenta cea mai mare ameninţare pentru economiile din diverse zone ale globului, avertizează cel mai recent raport emis de Banca Mondială.

Lipsa resurselor de apă ar putea reduce semnificativ dimensiunile unor economii de pe glob, ţările din Orientul Mijlociu putând înregistra o descreştere economică de până la 14% până în 2050, anunţă Reuters, citând raportul economiştilor Băncii Mondiale.

Scenariu apocaliptic

Experţii instituţiei financiare internaţionale cred că doar realocarea unor resurse de apă nefolosite în prezent ar putea salva regiunile ameninţate de secetă. Acest lucru presupune însă dezvoltarea unor noi tehnologii, precum cele de desalinizare şi reciclare a apei.

Încălzirea globală ar putea aduce fenomene meteo extreme, inundaţii devastatoare sau secetă prelungită, înlocuind şi zăpezile din timpul iernilor cu ploi, aceste precipitaţii având un grad mai mare de evaporare.

Scăderea nivelului de zăpadă de pe vârfurile munţilor şi topirea accelerată a gheţarilor pot diminua rezerva de apă a planetei, cauzând şi o creştere a nivelului mării, lucru care poate contamina cu apă sărată pânză freatică din regiunile litorale.

„Când ne uităm la efectele schimbărilor climatice, toate au legătură cu apă, indiferent că vorbim de secetă, inundaţii, furtuni, creşterea nivelului mării”, a explicat Richard Damania, coordonatorul studiului realizat de economiştii Băncii Mondiale.

Zone sigure

Apă îşi va pune amprenta asupra unor sectoare economice importante, de la agricultură, la energie. „Apa stă la baza vieţii, dar şi în centrul activităţii economice”, afirmă Damania.

Diminuarea resurselor de apă nu va fi resimţită la fel de grav în fiecare regiune, America de Nord şi Europa de Vest fiind printre regiunile care vor fi ferite de acest scenariu dezastruos.

În acelaşi timp însă, China şi India ar putea fi printre economiile care vor avea de suferit, după cum afirmă coordonatorul studiului. PIB al statelor din regiunea Sahel ar putea să se diminueze cu 11%, un impact similar urmând să fie înregistrat şi în Asia Centrală, anunţă experţii Băncii Mondiale.

În acelaşi timp, reciclarea apei şi folosirea unor resurse noi ar putea avea un efect invers, cel puţin în regiunea Asiei Centrale, unde economiile din zonă ar putea beneficia de o creştere de până la 11 procente.

Preţ pe apă

Instituţia financiară face parte şi dintre promotorii ideii de taxare a consumului de apă, o iniţiativa controversată şi contestată de cei care cred că lichidul vital nu ar trebui să poarte un preţ anume.

„Dacă realizezi profit folosind apă, în special din postura de consumator industrial, mi se pare normal să plăteşti măcar suma minimă pentru aprovizionare. Aceasta ar însemna şi apă gratuită pentru cei extrem de săraci”, consideră Damania.

Un sfert din populaţia lumii (1,6 miliarde de oameni) trăieşte deja în zone cu resurse limitate de apă, conform calculelor făcute de economiştii Băncii Mondiale.

În aprilie 2016, 175 de ţări au semnat un acord comun pentru reducerea emisiilor de gaze de seră şi încetinirea încălzirii globale, după o serie de discuţii purtate anul trecut în cadrul summit-ului ONU pe teme de mediu de la Paris.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!